Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
13 лютого 2017 року м. Київ
Вищий спеціалізований суд України
з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі колегії:
головуючого Британчука В.В.,
суддів: Єленіної Ж.М., Фурика Ю.П.,
розглянувши в судовому засіданні касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на ухвалу Малиновського районного суду м. Одеси від 16 червня 2016 року,
в с т а н о в и в:
Вищезазначеною ухвалою місцевого суду ОСОБА_1, засудженому вироком Апеляційного суду м. Києва від 16 листопада 2015 року за ч. 2 ст. 187, ст. 71 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк дев'ять років п'ять місяців з конфіскацією майна, за клопотанням його матері зараховано строк попереднього ув'язнення у строк відбування покарання відповідно до ч. 5 ст. 72 КК (період з 31 липня 2012 року по 16 листопада 2015 року).
Ухвалою Апеляційного суду Одеської області від 08 вересня 2016 року апеляційну скаргу захисника ОСОБА_2 в інтересах засудженого ОСОБА_3 на вказане судове рішення залишено без задоволення, а ухвалу суду - без змін.
У касаційній скарзі засуджений вказує на незаконність ухвали місцевого суду.
Перевіривши касаційну скаргу з доданими до неї матеріалами, колегія суддів дійшла висновку, що у відкритті касаційного провадження слід відмовити на таких підставах.
Відповідно до вимог ч. 2 ст. 424 КПК у касаційному порядку можуть бути оскаржені ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвали суду апеляційної інстанції, якщо вони перешкоджають подальшому кримінальному провадженню, крім випадків, передбачених цим Кодексом.
Зі змісту ухвал місцевого та апеляційного судів убачається, що вони стосуються питань пов'язаних із виконанням вироку і постановлені відповідно до розділу VIII "Виконання судових рішень" КПК (4651-17) . Крім того, ухвалення таких рішень не охоплюється поняттям "кримінальне провадження", визначення якого дано в п. 10 ч. 1 ст. 3 цього Кодексу.
Таким чином, виходячи з положень статей 424, 539 КПК, ці судові рішення не можуть бути переглянуті в касаційному порядку.
Згідно з вимогами п. 1 ч. 2 ст. 428 КПК, суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в касаційному порядку.
Керуючись п. 6 розділу XIІ "Прикінцеві та Перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , п.1 ч. 2 ст. 428 КПК, суд
п о с т а н о в и в:
Відмовити засудженому ОСОБА_1 у відкритті касаційного провадження за його касаційною скаргою.
Ухвалаоскарженню не підлягає.
Судді:
В.В. Британчук
Ж.М. Єленіна
Ю.П. Фурик