Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
10 лютого 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Пузиревського Є. Б.,
суддів: Єлфімова О. В., Шибко Л. В.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду Житомирської області про направлення кримінального провадження № 22016060000000015 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
В С Т А Н О В И Л А:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК України надійшло подання Апеляційного суду Житомирської області про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 із Корольовського районного суду м. Житомира до іншогосуду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Подання мотивовано тим, що обвинувачений ОСОБА_1 вчинив інкриміновані йому дії на території Донецької області, а тому це кримінальне провадження не підсудне Корольовському районному суду м. Житомира, у зв'язку з чим повинно бути скеровано до відповідного суду в межах юрисдикції іншого апеляційного суду.
Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення дати розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у поданні доводи, дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання не підлягає задоволенню на таких підставах.
Частиною 1 ст. 32 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.
Відповідно до положень ч. 1 ст. 34 цього Кодексу кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.
Як убачається з наданих суду матеріалів кримінального провадження, до Корольовського районного суду м. Житомира надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 22016060000000015 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого зач. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України. Інкриміновані йому дії він вчиняв на території різних населених пунктів Донецької області.
За таких обставин конкретне місце вчинення ОСОБА_1 інкримінованих йому злочинів з обвинувального акта не вбачається.
В той же час з матеріалів кримінального провадження видно, що досудове розслідування здійснювалося слідчим відділом УСБ України в Житомирській області, процесуальне керівництво забезпечується прокуратурою Житомирської області, обвинувачений тримається під вартою в Житомирській установі виконання покарань № 8, захисник проживає у м. Житомирі.
Враховуючи викладене колегія суддів не вбачає підстав для направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів. А тому, подання апеляційного суду слід залишити без задоволення.
Керуючись статтями 32, 34 КПК України, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія суддів
П О С Т А Н О В И Л А:
Подання Апеляційного суду Житомирської області про направлення кримінального провадження № 22016060000000015 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України, з Корольовського районного суду м. Житомира до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів залишити без задоволення.
Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення й оскарженню не підлягає.
С у д д і:
Є. Б. Пузиревський
О.В. Єлфімов
Л. В. Шибко