Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Ухвала
Іменем України
09 лютого 2017 року м. Київ
Колегія суддів судової палати у кримінальних справах
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:
головуючого Британчука В. В.,
суддів Єленіної Ж. М., Фурика Ю. П.,
розглянувши в судовому засіданні подання Апеляційного суду м. Києва про направлення кримінального провадження № 12016100080003634 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за частинами 1, 3 ст. 191 КК, разом із угодою про примирення з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів,
в с т а н о в и л а:
До Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у порядку ст. 34 КПК надійшло подання Апеляційного суду м. Києва про направлення кримінального провадження щодо ОСОБА_1 з угодою про примирення із Святошинського районного суду м. Києва до іншого суду в межах юрисдикції різних апеляційних судів.
Подання мотивовано тим, що останнє за часом більш тяжке кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 191 КК, вчинено ОСОБА_1 у м. Бучі Київської області, що не відноситься до територіальної юрисдикції Святошинського районного суду м. Києва.
Учасникам судового провадження було вчасно повідомлено про день та час розгляду подання, проте в судове засідання вони не з'явилися, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення розгляду подання не надійшло.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши наведені у поданні доводи та матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що подання підлягає задоволенню на таких підставах.
Відповідно до вимог ч. 1 ст. 32 КПК кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення.
З огляду на положення ч. 1 ст. 34 КПК кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого судуякщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.
Як убачається з матеріалів кримінального провадження та обвинувального акта, ОСОБА_1 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частинами 1, 3 ст. 191 КК.
За правилами ст. 12 КК кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 191 КК відносяться до злочинів середньої тяжкості, а ч. 3 ст. 191 КК- до тяжких злочинів.
Згідно з обвинувальним актом останнє за часом більш тяжке кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 191 КК, вчинено ОСОБА_131 листопада 2015 року на АДРЕСА_1, що не відноситься до територіальної юрисдикції Святошинського районного суду м. Києва.
За таких обставин, колегія суддів вважає, що розгляд кримінального провадження щодо ОСОБА_1 повинен здійснювати суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом більш тяжке кримінальне правопорушення, а саме - Ірпінський міський суд Київської області.
Таким чином, подання Апеляційного суду м. Києва слід задовольнити.
Керуючись статтями 32, 34 КПК, п. 6 розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (1402-19) , колегія судів
п о с т а н о в и л а:
Подання Апеляційного суду м. Києва задовольнити.
Кримінальне провадження № 12016100080003634 щодо ОСОБА_1, обвинуваченого за частинами 1, 3 ст. 191 КК, разом із угодою про примирення направити до Ірпінського міського суду Київської області.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.
Судді:
В. В. Британчук
Ж.М. Єленіна
Ю. П. Фурик