Порядок заповнення декларації про доходи

 
 
 

Хоча з 1 січня 2004 р. набрав чинності Закон № 889-IV, громадяни, крім тих, які одержували у 2003 р. доходи лише за місцем основної роботи, зобов’язані ще подати або надіслати до податкового органу за місцем свого проживання Декларацію за ф. № 1 у терміни, визначені законом, а саме до 1 квітня 2004 р. Останній день подання Декларації про доходи, одержані в 2003 р., — 31 березня 2004 р.
Підставою для заповнення декларацій є дані обліку доходів, одержаних протягом року, i витрат, пов’язаних з одержанням цих доходів, який зобов’язаний вести громадянин відповідно до вимог пп. «б» п. 1 ст. 19 Декрету № 13-92.
Згідно з цим Декретом після закінчення календарного року громадяни, які мали постійне місце проживання в Україні (проживали більше 183 днів протягом календарного року), крім тих, які одержували доходи лише за місцем основної роботи, зобов’язані до 1 квітня наступного року подати до податкового органу Декларацію про суму сукупного доходу, одержаного як за основним, так i не за основним місцем роботи.
Подавати Декларацію про доходи зобов’язані також громадяни, які протягом 2003 р. не мали місця основної роботи, але одержували доходи з різних джерел як в Україні, так i за її межами, які, зокрема, протягом 2003 р.:
здійснювали операції з купівлі-продажу акцій та інших корпоративних прав незалежно від обсягів таких операцій та від того, здійснювалися ці операції за основним чи не за основним місцем роботи;
одержували:
несистематичні доходи від здавання вторинної сировини;
допомогу, призи (подарунки);
нецільову благодійну допомогу від благодійних організацій;
доходи від продажу лому дорогоцінних металів, доходи у вигляді авторської винагороди (гонорари) тощо.
До подання декларацій про одержані доходи в зазначений термін залучаються також громадяни України, які мали в 2003 р. постійне місце проживання в Україні, тобто проживали в Україні більше 183 днів, i які одержували доходи лише з-за меж (за межами) України, чи які, поряд з доходами із джерел в Україні за основним місцем роботи чи не за основним місцем роботи, або за основним місцем роботи разом з не за основним місцем роботи одержували доходи з-за меж (за межами) України.
Під час кампанії з декларування річних доходів за 2003 р. громадянам, які згідно з вимогами Декрету № 13-92 зобов’язані подавати Декларацію про сукупний річний дохід, розпорядженням № 716-р надане право самостійно вирішувати необхідність подання до податкового органу зазначеної Декларації, але лише в разі, якщо протягом 2003 р. доходи, одержувані ними не за місцем основної роботи, не перевищували трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого законом на працездатну особу (1095 грн. = 365 грн. х 3 місяці).
Розглянемо заповнення бланка Декларації про сукупний річний дохід (ф. № 1).
У розділі 1 Декларації містяться відомості про громадянина, який подає Декларацію (прізвище, ім’я, по батькові, ідентифікаційний номер, місце проживання, телефон), та про всі види доходів, одержаних цим громадянином протягом 2003 р., про суми витрат, безпосередньо пов’язаних з їх одержанням, а також суми утриманого прибуткового податку за місцем одержання доходу або сплаченого авансом за розрахунками податкових органів. У п. 1.1 розділу 1 Декларації зазначаються:
місце основної роботи, де зберігається трудова книжка громадянина (повне найменування та код за ЄДРПОУ юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові та (або) ідентифікаційний номер фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності);
відомості про доходи, одержані за місцем основної роботи, період, протягом якого вони отримувалися, та суми утриманого з цих доходів прибуткового податку.
Доходами громадянина, одержаними за місцем основної роботи, вважаються доходи, одержані від підприємств, установ, організацій всіх форм власності, а також від фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності (Кодекс законів про працю, ст. 48), з якими громадянин має трудові відносини, оформлені веденням трудової книжки i здійсненням відрахувань до Фонду соціального страхування.
До доходів громадян, одержаних за місцем основної роботи, прирівнюються доходи, отримані за місцем служби, навчання.
Для заповнення п. 1.1 необхідно одержати в бухгалтерії підприємства за місцем основної роботи довідку за ф. № 3, яку бухгалтерія цього підприємства зобов’язана видати на вимогу працівника. Аналогічна довідка видається на вимогу працівника, який працює у фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності як за місцем основної роботи.
Громадянам, які протягом 2003 р. змінювали місце основної роботи, довідку за ф. № 3 повинна видати бухгалтерія за новим (останнім) місцем роботи, включивши до річного сукупного оподатковуваного доходу доходи, одержані за попереднім місцем роботи, на підставі довідки за ф. № 3 з попереднього місця роботи, яку громадянин зобов’язаний був подати до підприємства (фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності) за останнім місцем роботи. Якщо довідка за ф. № 3 з попереднього місця роботи не подавалася громадянином до наступного місця роботи, він повинен одержати довідку за ф. № 3 з усіх підприємств (фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності), де він працював протягом 2003 р. як за місцем основної роботи.
У графі 1 таблиці п. 1.1 зазначається повне найменування підприємства, установи, організації та їх код за ЄДРПОУ або фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності та її ідентифікаційний номер, з якими укладено трудовий договір на використання праці громадянина в 2003 р., та їх поштова адреса. Якщо протягом року було декілька місць основної роботи, то у графі 1 перелічуються всі.
У графі 3 зазначається сума нарахованого працівникові в 2003 р. оподатковуваного доходу на конкретному підприємстві, в установі, організації, у фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності. До річного сукупного оподатковуваного доходу включаються доходи, одержані як у грошовій, так i в натуральній формі.
У графі 4 зазначається сума утриманого прибуткового податку з доходів, зазначених у графі 3, за даними проведеного підприємством, установою, організацією, фізичною особою — суб’єктом підприємницької діяльності річного перерахунку за сукупним оподатковуваним доходом працівника. При заповненні п. 1.1 окремим рядком зазначаються сума допомоги, подарунка (призу), наданих громадянину, дата їх надання (нарахування).
Окремо також зазначаються сплачені громадянином протягом звітного 2003 р. внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.
У п. 1.2 розділу 1 Декларації відображаються доходи, одержані не за місцем основної роботи (від виконання робіт за сумісництвом, за договорами цивільно-правового характеру, в тому числі від продажу рухомого i нерухомого майна, авторські винагороди, доходи у вигляді допомоги, призів (подарунків), доходи, одержані як у грошовій, так i в натуральній формі від здавання в оренду земельної частки (паю)), i суми утриманого з цих доходів прибуткового податку.
Окремим рядком зазначається сума сплачених з цих доходів внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.
У графі 1 таблиці п. 1.2 зазначається повне найменування підприємства, установи, організації, поштова адреса та код за ЄДРПОУ. Якщо доходи одержано від фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності, зазначаються її прізвище, ім’я, по батькові, місце здійснення діяльності, її ідентифікаційний номер. Під найменуванням підприємства зазначається, за що саме отримано дохід (наприклад, проценти за ощадними сертифікатами на пред’явника, гонорар за публікування статті, робота за сумісництвом), у графі 3 — нарахована сума такого доходу, а у графі 4 — прибутковий податок, який було утримано з цього доходу, в разі його утримання.
Окремим рядком зазначаються суми отриманої не за місцем основної роботи допомоги (подарунка, призу) та дата їх одержання, суми нецільової благодійної допомоги, одержаної від благодійних організацій.
Для заповнення таблиці в п. 1.2 громадянин повинен використовувати відомості ф. № 4 (додаток 4 до Інструкції), яку він зобов’язаний вести, якщо протягом звітного календарного року отримував доходи не за місцем основної роботи.
З доходів, зазначених у цьому пункті, прибутковий податок протягом року утримувався підприємствами, установами, організаціями i фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які здійснювали їх виплату громадянам, за ставкою 20%, як установлено п. 3 ст. 7 Декрету № 13-92. Про проведені протягом року виплати й утриманий з цих виплат прибутковий податок підприємства, установи, організації та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності повідомляли за встановленою формою (ф. № 2) податкові органи за місцем проживання громадян, які їх отримували.
У п. 1.3 розділу 1 Декларації зазначаються доходи, одержані від підприємницької, приватної нотаріальної, адвокатської та іншої незалежної професійної діяльності, а також інші доходи, оподаткування яких здійснюється податковими органами (наприклад, від продажу акцій, від здавання в оренду власного майна (рухомого i нерухомого), від посередницької діяльності, від заготівлі вторинної сировини, проценти за ощадними сертифікатами).
У п. 1.4 розділу 1 Декларації зазначаються доходи, одержані під час перебування громадян за кордоном, або доходи, які надійшли з іноземних держав.
У графі 1 таблиці п. 1.4 зазначається найменування країни, в якій або з якої одержано дохід, а також місто i назва організації, що його виплатила, у графі 2 — місяць, в якому одержано дохід, а у графі 3 — сума доходу у валюті його одержання (марка, долар, ліра тощо).
Доходи, одержані в іноземній валюті, перераховуються у валюту України за курсом Нацбанку України, встановленим на дату одержання доходу (ст. 2 Декрету № 13-92). Сума перерахованого у валюту України доходу зазначається у графі 4 таблиці.
Зарахування сплачених за межами України сум податку з одержуваних доходів провадиться лише в разі письмового підтвердження податковим органом відповідної іноземної держави факту сплати (утримання) податку в розмірі, що не перевищує суму податку, яка підлягає сплаті відповідно до законодавства України.
У разі якщо платник має письмове підтвердження факту сплати (утримання) податку з доходів, зазначених у графі 3 таблиці, завірене податковим органом відповідної іноземної держави, в якій (або звідки) одержано дохід, у графі 5 зазначається сума сплаченого (утриманого) податку у валюті одержання доходу. Про подання письмового підтвердження сплати податку в іншій країні робиться відповідний запис після таблиці.
У графі 6 зазначається еквівалент податку, зазначеного у графі 5, обчислений у гривнях за курсом Нацбанку України, встановленим на дату одержання доходу в іноземній валюті.
Розділ 2 Декларації про доходи повинен містити відомості про розміри доходів, які слід виключити із сукупного річного доходу, зазначеного в розділі 1 Декларації.


Пільги у вигляді виключення з оподатковуваного річного доходу зазначаються за кожен повний місяць незалежно від кількості джерел надходження доходу.
Право на пільгу обов’язково має бути підтверджено відповідними документами (наприклад, посвідчення встановленого зразка для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, посвідчення учасника війни, посвідчення інваліда).
У п. 2.1 цього розділу Декларації зазначається кількість неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на виключення із сукупного оподатковуваного доходу яких має право громадянин.
Сума вирахувань, яку треба зазначити в п. 2.1 розділу 2 Декларації, визначається множенням неоподатковуваного мінімуму доходів громадян у встановленому на сьогодні розмірі (17 грн. на місяць) на встановлений розмір пільги щодо сплати прибуткового податку, зменшений на один неоподатковуваний мінімум доходів громадян, який уже закладено до шкали ставок прогресивного обкладання прибутковим податком доходів громадян, та помножений на відповідну кількість місяців.
У п. 2.2 розділу 2 Декларації зазначається загальна сума пільги на дітей віком до 16 років, наданої громадянину. Зазначена пільга надається у вигляді зменшення сукупного оподатковуваного доходу на розмір установленого чинним законодавством неоподатковуваного мінімуму (17 грн.) одному з батьків на кожну дитину віком до 16 років, якщо місячний сукупний оподатковуваний дохід не перевищує розміру 10 мінімальних місячних заробітних плат. Загальний розмір пільги на дітей є сумою пільги, обчисленої на кожну дитину шляхом множення розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на кількість місяців, протягом яких у звітному році діяла ця пільга. Підставою для надання такої пільги є свідоцтво про народження дитини.
Багатодітним громадянам, які мають трьох дітей i більше віком до 16 років, слід мати на увазі, що коли сукупний місячний оподатковуваний дохід не перевищує 10 мінімальних заробітних плат, то надається пільга на кожну дитину віком до 16 років, передбачена п. 2 ст. 6 Декрету № 13-92. Потім сума прибуткового податку, розрахована за основною шкалою ставок, зменшується на 50% згідно з постановою № 470 (пп. «б» п. 1).
Багатодітним громадянам, які мають трьох дітей i більше віком до 16 років, доходи яких перевищують 10 мінімальних заробітних плат на місяць, сума прибуткового податку, розрахована за основною шкалою ставок прогресивного оподаткування доходів громадян, зменшується лише на 50%.
У разі якщо громадянин протягом 2003 р. мав право на пільги з кількох підстав, йому надається одна пільга за його вибором (як правило, найбільша).
Пільги щодо сплати прибуткового податку протягом календарного року надавались громадянам за місцем їх основної роботи, тому копії документів на право користування пільгами зберігалися i контролювалися за місцем основної роботи громадянина. Надання громадянам пільги за місцем основної роботи відображається у довідці за ф. № 3.
Для заповнення п. 2.3 слід використовувати дані довідки за ф. № 3, якщо інвестування було здійснено з доходів, одержаних за місцем основної роботи.
У п. 2.4 зазначаються суми, які було спрямовано громадянином до благодійних організацій. Зазначена сума не повинна перевищувати 4% суми задекларованого сукупного оподатковуваного доходу за звітний рік. Виключення таких сум із річного сукупного оподатковуваного доходу громадянина здійснюється на підставі відповідного документа, що підтверджує внесення таких сум до благодійних організацій (зокрема, платіжне доручення на безготівкове перерахування благодійних внесків, квитанції банку, відділення зв’язку, благодійної організації, довідка підприємства, де працює громадянин, про перерахування сум благодійних внесків із заробітної плати такого працівника).
Виключення із сукупного (валового) доходу сум доходу, одержаного громадянами протягом 2003 р. від продажу акцій, придбання яких підпадає під пільгу, встановлену пп. «з» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92, провадиться на підставі документів, що підтверджують їх пільгове придбання.
Для підтвердження пільгового набуття громадянином акцій за майновий приватизаційний сертифікат він зобов’язаний надати документ, який підтверджує, що саме його приватизаційний сертифікат було використано в приватизації підприємства. Таким документом може бути довідка, видана товариством покупців або фінансовим посередником, який акумулював кошти для наступної оплати за об’єкти приватизації. Аналогічну довідку може бути видано громадянину в разі придбання ним акцій за власні кошти, в межах їх пільгового придбання як працівником підприємства, що приватизується, або як особою, визначеною ст. 25 Закону № 2163-ХІІ.
З метою компенсації громадянам втрат від знецінення їх грошових заощаджень в установах Ощадбанку України відповідно до Указу № 698/94 та постанови № 161 на суму індексації, проведеної за всіма видами вкладів, договорів довгострокового страхування, сум страхових платежів, сплачених на 2 січня 1992 р., таким громадянам видавалися компенсаційні сертифікати, які вони могли використати на придбання акцій (у тому числі на придбання акцій на пільгових умовах) акціонерних товариств, що створюються в процесі приватизації державного майна.
Оскільки до сукупного оподатковуваного доходу не включаються лише доходи, одержані громадянами від відчуження акцій, набутих у процесі приватизації, зокрема на їх компенсаційні сертифікати, для підтвердження пільгового набуття громадянином акцій за компенсаційні сертифікати необхідно надати податковому органу копію документа установи Ощадбанку України чи Укрдержстраху про кількість отриманих таким громадянином компенсаційних сертифікатів як компенсацію втрат від знецінення грошових заощаджень у зазначених установах, що належали безпосередньо цьому громадянину.
При здійсненні громадянами операцій з купівлі-продажу акцій, набутих в іншому, ніж зазначено у пп. «з» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92, порядку, до їхнього сукупного річного оподатковуваного доходу включається прибуток у вигляді різниці між доходом, отриманим від продажу таких акцій (інших корпоративних прав) протягом звітного року, та документально підтвердженими витратами на їх придбання, понесеними громадянами протягом звітного року або попередніх звітному років, до яких, зокрема, відносяться суми заробітної плати, дивідендів, що спрямовувалися на придбання акцій, вартість приватизаційних i компенсаційних сертифікатів, набутих громадянами в процесі купівлі-продажу.
У разі одержання громадянами допомоги, подарунків (призів) як за місцем основної, так i не за місцем основної роботи, до сукупного оподатковуваного доходу в 2003 р. не включатимуться суми такої допомоги та вартість подарунків (призів) лише в межах розміру прожиткового мінімуму (365 грн. на місяць), встановленого законом на працездатну особу (пп. «ч» п. 1 ст. 5 Декрету № 13-92).
Суми допомоги та вартість подарунків (призів), що перевищують зазначений розмір, включаються з метою обкладання прибутковим податком з громадян до сукупного річного оподатковуваного доходу їх одержувача.
З 1 квітня 2000 р. до сукупного оподатковуваного доходу громадян не включається, зокрема, вартість нецільової благодійної допомоги, що надається її набувачам, які мають доходи, нижчі за офіційно встановлений місячний рівень прожиткового мінімуму у розрахунку на кожного набувача, та є безробітними, пенсіонерами, особами з багатодітних сімей, інвалідами, особами, визнаними недієздатними, дітьми-сиротами, особами, які отримують житлові субсидії, особами, які мають статус біженців або є особами з числа депортованих народів, у розмірах, що не перевищують розміру прожиткового мінімуму (з урахуванням їх доходу з інших джерел) за відповідний місяць.
У разі коли за наслідками 2003 р. задекларована громадянином загальна сума нецільової благодійної допомоги (з урахуванням доходів з інших джерел) не перевищуватиме суми доходу, що дорівнює рівню прожиткового мінімуму, розрахованого за 12 місяців такого податкового року (365 грн. х 12 місяців = 4380 грн.), вона не включатиметься до сукупного річного оподатковуваного доходу такого набувача.
При заповненні декларацій про доходи громадянами, які підпадають під дію Закону № 3551-ХІІ, слід пам’ятати, що Кабінет Міністрів України видав постанову № 425.
Згідно з п. 4 зазначеної постанови у 2003 р. звільнялися від обкладання прибутковим податком з громадян суми одноразової грошової допомоги, що виплачуються органами, які призначають пенсію або щомісячне довічне грошове утримання, в порядку, передбаченому для виплати пенсій, а особам, які не є пенсіонерами, — органами, що ведуть їх облік, та інші суми виплат i вартість подарунків, що виплачуються підприємствами, установами, організаціями, в тому числі профспілковими, ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія Закону № 3551-ХІІ, у розмірах, що не перевищують 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Як i минулого року, до сукупного оподатковуваного доходу громадян не включаються кошти, внесені фізичними та юридичними особами на пенсійні рахунки, відкриті в уповноважених холдинговою компанією «Київміськбуд» банках згідно з Законом № 1674-III, та кошти, що відповідно до цього Закону виплачуються фізичним особам згідно з договорами пенсійних вкладів, укладеними в період проведення експерименту (за винятком випадків, коли кошти знято вкладником із пенсійного рахунку з порушенням умов, зазначених у договорі пенсійного вкладу).
Підставою для виключення таких внесків із сукупного оподатковуваного доходу громадян, які подають декларації, є виданий відділенням банку або відділенням зв’язку відповідний документ, що підтверджує внесення або перерахування коштів на пенсійні рахунки.
У розділі 3 Декларації зазначається оподатковуваний дохід, з якого обчислюватиметься прибутковий податок за 2003 р., та очікуваний дохід, який громадянин планує отримати в наступному році.
Відомості, які будуть зазначені в п. 3.1, обчислюються в такому порядку. Визначається загальна сума сукупного доходу, яка складається з підсумків по графах З пунктів 1.1 i 1.2 та по графах 4 пунктів 1.3 i 1.4 Декларації. Із суми обчисленого таким чином сукупного доходу вираховуються суми витрат i вирахувань, зазначених у розділах 1 та 2 Декларації.
Загальна сума вирахувань із сукупного доходу (валового доходу) визначається як підсумок відомостей, наведених в графі 3 п. 1.3, та сум вирахувань, зазначених у розділі 2 Декларації.
Відомості про власне рухоме або нерухоме майно, земельну ділянку (в тому числі про майно та земельні ділянки, що знаходяться за межами України) зазначаються громадянином у розділі 4 Декларації.
Підставою для заповнення цього розділу є документи, що стверджують право власності або право на користування земельною ділянкою, право на земельну частку (пай) (наприклад, свідоцтво на право власності, технічний паспорт, державний акт на право власності або користування земельною ділянкою, сертифікат на земельну частку (пай) тощо).
Правильність зазначених у Декларації відомостей громадянин стверджує своїм підписом та ставить дату заповнення Декларації. Декларація може бути подана громадянином до податкового органу особисто, i датою подання вважатиметься дата її реєстрації, а може бути надіслана поштою, i тоді датою її подання вважатиметься дата поштового відправлення, зазначена на штампі відділення зв’язку.
На підставі даних, зазначених у Декларації, про сукупний річний дохід, податкові органи здійснюють річний перерахунок прибуткового податку. За даними цього перерахунку визначається сума, яку належить повернути громадянину або яку він повинен доплатити.
Перерахунки прибуткового податку за сукупним річним оподатковуваним доходом громадян податкові органи здійснюють протягом двох календарних місяців, наступних за місяцем, в якому подано Декларацію. Додатково нараховані за остаточними розрахунками суми податку підлягають сплаті не пізніше одного місяця з дня одержання повідомлення податкового органу про необхідність її сплати, а зайво сплачені суми прибуткового податку підлягають поверненню платнику податку не пізніше одного місяця після проведення остаточного перерахунку або зараховуються в рахунок майбутніх платежів по прибутковому податку за письмовою заявою платника.
Бланк Декларації можна безкоштовно одержати в податковому органі за місцем проживання. Для того щоб громадяни могли в зручний для них час звернутися до податкових органів за порадою щодо заповнення Декларації або подати вже складену Декларацію про доходи, буде організовано спеціальний режим роботи податкових органів, що дасть змогу громадянам витратити мінімальний час на декларування одержуваних ними доходів.
Отже, бережіть свій час, заздалегідь задекларуйте отримані доходи, не чекайте 31 березня 2004 р. — кінцевої дати подання Декларації про доходи!

Зінаїда МОРОЗ,
заступник директора Департаменту
оподаткування фізичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 / 2004