• Нецільове використання ввезених товарів

 

Який порядок відображення в декларації з ПДВ нецільового використання товарів, ввезених у пільговому режимі оподаткування?

 

У разі якщо платник ПДВ використав товари не за цільовим призначенням (продав або використав на власному виробництві не з тією метою, яка відповідала меті ввезення без сплати ПДВ), тобто порушив цільове використання, то платником податку самостійно нараховуються податкові зобов’язання за повною ставкою за наслідками податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також нараховується пеня.
Такі нараховані суми відображаються відповідно в рядках 8.2 та 26.2 повної декларації з ПДВ або в рядках 8.2 та 25.2 скороченої декларації з ПДВ.
База оподаткування ПДВ визначається відповідно до п. 4.3 ст. 4 Закону № 168/97-ВР, а пеня нараховується на нараховану суму ПДВ, виходячи з 120% облікової ставки Нацбанку України, що діяла на день збільшення податкового зобов’язання та за період від дати ввезення товарів до дати збільшення податкових зобов’язань.
Нараховані податкові зобов’язання, які відображені в рядку 8.2, одночасно відображаються в рядку 12.4 розділу II «Роботи, послуги, отримані від нерезидента» декларації.
Крім того, в декларації цього самого звітного періоду необхідно в рядку 1 також відобразити i податкові зобов’язання від продажу таких товарів на митній території України, де база оподаткування визначається виходячи з договірних цін.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 / 2004