• Відображення у декларації операцій з ліквідації основних фондів або переведення їх у невиробничі

 

В яких випадках заповнюються рядки 1.1 та 1.2 декларації з ПДВ?

 

У випадку якщо платник ПДВ закупив товари (роботи, послуги), маючи за мету використати їх в оподатковуваних операціях, а потім змінює напрям їх використання з виробничого на невиробниче, то така передача у межах балансу однієї особи обкладається ПДВ (п. 4.2 ст. 4 Закону № 168/97-ВР), а база оподаткування ПДВ визначається виходячи із фактичної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни.
Оскільки дані податкової декларації з ПДВ базуються на книгах продажу/придбання товарів (робіт, послуг), то при передачі товарів (робіт, послуг) в межах балансу платника ПДВ такий платник виписує податкову накладну, в якій такий платник одночасно є i постачальником, i споживачем (податкова накладна виписується в одному екземплярі).
При цьому суми ПДВ, які при придбанні товарів було віднесено до податкового кредиту, не змінюються.
Рядок 1.2 декларації заповнюється в тих випадках, коли платник податку за самостійним рішенням ліквідує основні виробничі або невиробничі фонди, переводить основні фонди із категорії виробничих у категорію невиробничих фондів або здійснює безоплатну передачу основних фондів.
Якщо в установленому порядку платник ПДВ ліквідує основні фонди (груп 1, 2, 3, 4), які за бухгалтерським обліком мають залишкову вартість, то така операція з ліквідації прирівнюється до продажу (п. 4.9 ст. 4 Закону № 168/97-ВР), за якою для основних фондів групи 1 податкові зобов’язання нараховуються за звичайними цінами, але не менше їх балансової вартості, а для основних фондів груп 2, 3, 4 — за звичайними цінами. У книзі продажу товарів такі операції відображаються на підставі виписаної платником податку податкової накладної, в якій такий платник одночасно є i постачальником, i споживачем (податкова накладна виписується в одному екземплярі).
Водночас суми ПДВ, які при придбанні товарів було віднесено до податкового кредиту, не змінюються.
Якщо за наслідками ліквідації окремих об’єктів основних фондів за самостійним рішенням платника податків, що підтверджено відповідними документами про їх знищення, розібрання або перетворення іншими способами, основні фонди не можуть використовуватися у майбутньому за первісним призначенням, оприбутковуються як матеріальні ресурси окремі вузли, агрегати тощо, то за датою оприбуткування на матеріальному рахунку таких товарів податкові зобов’язання з ПДВ не виникають, i лише на дату їх продажу чи використання в невиробничій діяльності нараховується ПДВ.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 / 2004