• Послуга з надання товарного кредиту

 

Підприємство придбало товар для подальшого продажу на умовах товарного кредиту (з відстроченням кінцевого розрахунку та під відсотки). Чи є послуга з надання товарного кредиту об’єктом оподаткування ПДВ та чи має підприємство-покупець право на включення до складу податкового кредиту сум ПДВ, нарахованих постачальником за користування товарним кредитом?

 

Відповідно до Закону № 334/94-ВР товарний кредит — це товари, які передаються резидентом або нерезидентом у власність юридичним чи фізичним особам на умовах угоди, що передбачає відстрочення кінцевого розрахунку на визначений термін та під процент.
Враховуючи визначення товарного кредиту та положення п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР, дата виникнення податкових зобов’язань по товарах, які передаються на умовах товарного кредиту, припадає на дату відчуження таких товарів. Термін проведення позичальником розрахунків за отримані товари не змінює терміну нарахування податкових зобов’язань.
Водночас проценти, які мають бути нараховані або які нараховані згідно з угодою товарного кредиту, повинні включатися до бази оподаткування ПДВ, оскільки база оподаткування операцій з продажу товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, а до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних i нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) таким платником податку (п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР).
Суми ПДВ, нараховані (сплачені) на проценти за товарний кредит, можуть бути включені до складу податкового кредиту в міру віднесення витрат, пов’язаних із нарахуванням (сплатою) таких відсотків, до складу валових витрат.
Необхідно зазначити, що на валові витрати відносяться лише проценти, нараховані (сплачені) у зв’язку з веденням господарської діяльності.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 / 2004