ПЛАТА ЗА ПРОЖИВАННЯ


Чи є можливість оскаржити розмір оплати за проживання у гуртожитку підприємства, адже без будь-якого вмотивування оплата виросла більш ніж утричі? При цьому умови проживання є невідповідними означеному розміру.


Щоб оскаржити дії посадових осіб, відповідальних за встановлення розміру оплати за проживання у гуртожитку, необхідно мати для цього відповідні підстави.

Так, відповідно до Примірного положення про гуртожитки, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 03.06.1986 року № 208, плата за користування жилою площею в приміщеннях, що знаходяться в спільному користуванні кількох осіб, які не перебувають у сімейних стосунках, провадиться за встановленими ставками. Витрати на комунальні послуги входять до ставки плати за користування жилою площею і окремо плата за них не стягується. Громадяни, які проживають у приміщеннях, що перебувають у їх відособленому користуванні, вносять плату за користування жилою площею і за комунальні послуги по ставках квартирної плати (тарифах), установлених для будинків державного та громадського житлового фонду (в. 38).

Експлуатація гуртожитку здійснюється житлово-експлуатаційною організацією, а при її відсутності — відповідним підприємством, установою, організацією, у віданні якої перебуває гуртожиток, відповідно до єдиних правил і норм експлуатації та ремонту житлового фонду (п. 20).

Адміністрація підприємства, установи, організації, у віданні якої перебуває гуртожиток, зобов'язана:

Керівники підприємств, установ, організацій, у віданні яких перебувають гуртожитки, несуть відповідальність за правильну експлуатацію та утримання гуртожитків (п. 22).

Капітальний ремонт гуртожитків провадиться за рахунок коштів підприємств, установ, організацій, у віданні яких перебувають гуртожитки. При проведенні капітального ремонту гуртожитку, коли ремонт не може бути проведений без виселення мешканців, громадянам на час ремонту адміністрацією підприємства, установи, організації надається жила площа в тому ж або іншому гуртожитку чи інше жиле приміщення. Після закінчення капітального ремонту зазначеним особам надається жила площа, яку вони займали раніше (п. 23).

Поточний ремонт гуртожитків (крім приміщень, що перебувають у відособленому користуванні громадян) провадиться за рахунок коштів підприємств, установ, організацій, у віданні яких перебувають ці гуртожитки. Поточний ремонт приміщень, які перебувають у відособленому користуванні громадян (побілка стелі, побілка, фарбування або обклеювання шпалерами стін, фарбування радіаторів, віконних рам з внутрішнього боку, підвіконників, дверей та вбудованих шаф і антресолей, вставляння шибок, фарбування або покриття лаком щддог, ремонт електропроводки), провадиться за рахунок мешканців (п. 24).

Оскільки встановлення розміру оплати за проживання не регулюється спеціальними нормативними актами, то на означену в питанні ситуацію не поширюється положення ч. 1 ст. 820 Цивільного кодексу, де вказано: якщо законом встановлений максимальний розмір плати за користування житлом, плата, встановлена у договорі не може перевищувати цього розміру.

Проте, якщо умови проживання за укладеним договором найму не відповідають санітарним нормам, а приміщення потребують капітального ремонту, то заявники можуть звернутися до суду у порядку цивільного процесуального законодавства з вимогою до відповідача провести капітальний ремонт приміщень та привести умови проживання мешканців до відповідного рівня оплати за проживання в гуртожитку. За клопотанням зацікавлених осіб судом може бути призначена відповідна експертиза.

Сторінку підготувало Тетяна НІКОЛАЄВА

За матеріалами газети "Юридичний вісник України" від 13-19 березня 2004 р. № 11