Будівництво житла

 
 
 

З 1 січня 2004 р. набрав чинності Закон № 1344-IV, яким передбачено окремі норми з оподаткування ПДВ. Зокрема, п. 49 ст. 80 цього Закону на 2004 р. зупинено дію пп. 5.1.20 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР. Відповідні роз’яснення щодо перехідних положень порядку оподаткування у 2004 р. операцій з продажу або передачі у власність новозбудованого житла фізичним особам для його використання як місця проживання було надано в п. 1 листа № 1423/7/11-1217.
Пропонуємо до уваги читачів відповіді на найактуальніші запитання щодо порядку оподаткування ПДВ операцій, пов’язаних з будівництвом об’єктів житла.

Чи нараховуватиметься ПДВ i в якій частині при передачі інвестору квартири в 2004 р., якщо інвестиційні контракти не укладено, а в 2003 р. будівельною організацією здійснено витрати на будівництво частково або в повному обсязі за рахунок власних коштів і при цьому будівельною організацією ПДВ не включено до складу податкового кредиту?

Якщо будівельна організація до 2004 р. здійснила власні витрати, пов’язані з будівництвом житла, але на нього ще не мала замовників (інвесторів), то продаж такого житла фізичним особам — замовникам чи за дорученням фізичних осіб — юридичним особам починаючи з 01.01.2004 р., в межах понесених витрат до 01.01.2004 p., здійснюватиметься за цінами без урахування ПДВ (пп. «в» п. 1 листа № 1423/7/11-1217).
У разі укладення інвестором контракту з іншими юридичними особами, незалежно від фактичного обсягу понесених витрат у минулих періодах, продаж житла таким особам підлягає обкладенню ПДВ за ставкою 20%.

Чи нараховуватиметься ПДВ при передачі інвестору квартири в 2004 р., якщо інвестиційні контракти укладено в 2003 р. і в цьому самому році інвестором у повному об’ємі оплачено загальну вартість об’єкта інвестування, а замовником здійснено повністю витрати на будівництво об’єкта, яке буде завершене в 2004 р.?

У випадку якщо в 2003 р. було укладено контракти між інвестором та будівельною організацією та при цьому інвестором у повному об’ємі оплачено загальну вартість об’єкта інвестування i замовником повністю здійснено витрати, то при передачі в 2004 р. об’єкта житла ПДВ не справляється за умови, що інвестором виступає фізична особа або за її дорученням — юридична особа.

Чи нараховуватиметься ПДВ i в якій частині при передачі інвестору — юридичній особі, що не представляє фізичних осіб, квартири в 2004 р., якщо інвестиційні контракти укладено в 2003 р. і в цьому самому році інвестор частково оплатив загальну вартість об’єкта інвестування, витрати по якому замовником (фізичною особою) ще не здійснено, але вже виділено ділянку під забудову житла?

У випадку якщо замовником ще не здійснено витрат, а інвестор (юридична особа) за рахунок власних коштів частково оплатив загальну вартість об’єкта житла, на будівництво якого уже було укладено контракти, то при передачі в 2004 р. інвестору житла ПДВ справляється, так як згідно з пп. 5.1.20 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР звільненню від ПДВ підлягає продаж або передача новозбудованого житла фізичним, а не юридичним особам.
Чи нараховуватиметься ПДВ при передачі інвестору квартири в2004 р., якщо інвестиційні контракти укладено в 2003 р. і в цьому самому році інвестором у повному об’ємі оплачено загальну вартість об’єкта інвестування, а замовником здійснено витрати на будівництво об’єкта, яке завершиться в 2004 р., по якому можуть бути здійснені додаткові витрати, пов’язані зі здачею об’єкта будівництва в експлуатацію. Який порядок оподаткування цих додаткових витрат?
Відповідь на це запитання наведено у пп. «г» п. 1 листа № 1423/7/11-1217, а саме: у разі коли у 2004 р. платник податку виконує додаткові роботи (усунення недоліків, виявлених приймальною комісією, упорядкування прилеглої території, благоустрою, пусконалагоджування систем тощо) за його власний рахунок, то такі роботи, що не створюють нових цивільно-правових відносин, не підпадають під дію норм Закону № 168/97-ВР, тобто не оподатковуються ПДВ.

Чи нараховуватиметься ПДВ i в якій частині при передачі інвестору квартири в 2004 р., якщо інвестиційні контракти укладено в 2003 р. і в цьому самому році інвестор частково оплатив загальну вартість об’єкта інвестування, витрати по якому замовником здійснено в повному обсязі?

Якщо замовником (фізичною особою) в 2003 р. повністю здійснено витрати на компенсацію вартості житла, а інвестор з таких коштів частково оплатив загальну вартість житла, витрати по якому замовником здійснено в повному обсязі, то при передачі в 2004 р. об’єкта житла ПДВ не сплачується.

Як нараховувати ПДВ при будівництві житла за кошти державного та міського бюджетів (програма 50 x 50, молодіжний кредит, передача безкоштовного житла для пільгових категорій населення, житла військовослужбовцям i прирівнюваних до них категорій населення за рахунок 1,5% відрахувань від прибутку)?

Згідно з пп. 5.1.20 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР до 01.01.2004 р. звільнялися від ПДВ операції з продажу або передачі у власність новозбудованого житла фізичним особам для його використання як місця проживання. Джерело фінансування в даній нормі не змінює порядку оподаткування, який поширювався виключно на операції з передачі такого житла фізичним, а не юридичним особам.

Людмила ПОНОМАРЕНКО,
заступник начальника управління ПДВ —
начальник відділу особливих режимів оподаткування Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 12 / 2004