• Коригування податкових зобов’язань при сумнівній (безнадійній) заборгованості

 

Чи може підприємство, за яким рахується сумнівна (безнадійна) дебіторська заборгованість, застосовувати норми п. 4.5 ст. 4 Закону № 168/97-ВР у разі, якщо дебітор з претензією погодився, однак з причини відсутності коштів не розрахувався за отриману продукцію?
(м. Донецьк)

 

Пунктом 4.5 ст. 4 Закону № 168/97-ВР встановлено порядок перерахування сум податкових зобов’язань відповідно до змін бази оподаткування у разі, коли після продажу товарів (робіт, послуг) здійснюється зміна суми компенсації за продаж товарів (робіт, послуг), включаючи перерахунок у випадках повернення проданих товарів чи права власності на такі товари продавцю, а також у зв’язку з визнанням боргу покупця безнадійним у порядку, визначеному законодавством України. При цьому продавець зменшує суму податкового зобов’язання на суму надмірно нарахованого податку, а покупець відповідно збільшує суму податкового зобов’язання на таку ж суму в період, протягом якого була зменшена сума компенсацій продавцю. У зворотному порядку відбувається перегляд сум податкових зобов’язань при збільшенні суми компенсації продавцю.
Правила, визначені цим пунктом, застосовуються також при збільшенні суми валових витрат або валового доходу платника цього податку внаслідок проведення процедур врегулювання сумнівної або безнадійної заборгованості відповідно до положень ст. 12 Закону № 334/94-ВР чи визнання боргу покупця безнадійним з інших причин, визначених законом, i не застосовуються для перегляду цін за операціями, якщо хоч одна зі сторін такої операції не є платником податку, за винятком операцій з перегляду цін, пов’язаних з виконанням гарантійних зобов’язань.
У разі здійснення перерахунку податкових зобов’язань відповідно до змін бази оподаткування згідно з п. 4.5 ст. 4 Закону № 168/97-ВР продавець товарів (робіт, послуг) виписує розрахунок коригування кількісних i вартісних показників, який додається до податкової накладної, з обов’язковим відображенням таких змін як продавцем, так i покупцем на підставі цього розрахунку у книзі обліку продажу з від’ємним чи позитивним значенням (п. 20 наказу № 165).
Враховуючи процедуру врегулювання сумнівної або безнадійної заборгованості, викладену у ст. 12 Закону № 334/94-ВР, проведення коригування податкових зобов’язань відповідно до п. 4.5 ст. 4 Закону № 168/97-ВР у зв’язку з наявністю сумнівної заборгованості можливе лише у двосторонньому порядку та за наявності розрахунку коригування до податкової накладної, форму якого затверджено наказом № 165, суми за яким відображено у податковому обліку. Наслідки проведення коригування у обох осіб (продавця та покупця) включаються до відповідних рядків податкових декларацій.
Отже, у разі якщо продавець звернувся з претензією до покупця, яку погодив з ним, однак покупець продовжує не розраховуватися, то вжиття заходів щодо врегулювання сумнівної заборгованості ще не є підставою для зміни податкових зобов’язань.
При цьому слід зазначити, що податковий облік сум ПДВ (податкових зобов’язань та податкового кредиту) базується на підставі податкових накладних з урахуванням розрахунку коригування та вантажних митних декларацій.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 12 / 2004