• Відшкодування ПДВ шляхом погашення заборгованості з ПДВ

 

Чи є правомірним неперерахування суми ПДВ, належної до відшкодування підприємству, достовірність якої перевірено понад рік тому, на погашення заборгованості з ПДВ?
(м. Донецьк)

 

Порядок оподаткування ПДВ регулюється Законом № 168/97-ВР з урахуванням окремих норм Указу № 857/98.
Суми податку, що підлягають сплаті до бюджету або відшкодуванню з бюджету, визначаються як різниця між загальною сумою податкових зобов’язань, що виникли у зв’язку з будь-яким продажем товарів (робіт, послуг) протягом звітного періоду, та сумою податкового кредиту звітного періоду (пп. 7.7.1 п. 7.7 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
У разі коли за результатами звітного періоду сума, визначена згідно з пп. 7.7.1 п. 7.7 ст. 7 Закону № 168/97-ВР, має від’ємне значення, така сума підлягає відшкодуванню платнику податку з Держбюджету України (пп. 7.7.3 п. 7.7 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).
Порядок проведення відшкодування залежить від виду операцій (на митній території України чи операцій з експорту). Особливості проведення відшкодування при здійсненні експортних операцій відображено у ст. 8 Закону № 168/97-ВР з урахуванням особливостей, затверджених постановою № 243.
З урахуванням ст. 4 Указу № 857/98 бюджетне відшкодування здійснюється шляхом зарахування у погашення заборгованості платника податку зі сплати ПДВ, що виникла у минулих звітних періодах, а за відсутності заборгованості — у зменшення податкових зобов’язань платника податку протягом трьох наступних звітних періодів. Якщо сума, задекларована до відшкодування, не погашається сумами податкових зобов’язань, то вона може бути повністю зарахована в рахунок платежів з цього податку або інших податків, зборів (обов’язкових платежів), які зараховуються до Держбюджету України, чи спрямована на поточний рахунок платника. Рішення платника про шляхи подальшого відшкодування відображається в податковій декларації.
Щодо сум ПДВ, які підлягають перерахуванню на поточний рахунок платника ПДВ, то за заявою платника може бути використано порядок проведення розрахунків щодо відшкодування сум ПДВ у частині, що належить зарахуванню на поточний рахунок платника податку, затверджений постановою № 1270.
Оскільки причини затримки відшкодування можуть бути різними, то вони повинні розглядатись у кожному конкретному випадку з урахуванням висновків регіональної податкової інспекції.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 12 / 2004