• Надання послуг сільськогосподарським товаровиробником

 

Чи включаються до спеціальної декларації, яка подається агрофірмою (на яку поширюються норми п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР), послуги зі збирання сільськогосподарської продукції із залученням техніки, що належить засновнику цієї агрофірми?
(Миколаївська обл.)

 

До 1 січня 2005 р. для сільськогосподарських товаровиробників, у яких сума, одержана від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, становить не менше 50% загальної суми валового доходу підприємства, встановлено норму, відповідно до якої нараховані до сплати суми ПДВ до держбюджету не спрямовуються, а залишаються в розпорядженні таких сільськогосподарських товаровиробників i використовуються ними на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення.
Порядок акумуляції та використання коштів, які нараховуються сільськогосподарськими товаровиробниками — платниками ПДВ щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, затверджено постановою № 271.
Враховуючи вищезазначене, послуга, яка надається спеціалістами агрофірми за наявності у неї права на використання норм п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР, повинна відображатись у спеціальної декларації незалежно від того, чи використовується для надання такої послуги власна чи залучена у засновника агрофірми техніка (у даному випадку — комбайн).

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 12 / 2004