• Пільги та компенсації за проживання на забруднених територіях

 

Який порядок надання пільг та компенсацій за проживання на забруднених територіях?

 

Відповідно до ст. 37 Закону № 796-XII передбачено компенсації громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення. Перелік населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи та жителям яких виплачується щомісячна грошова допомога, наведено в додатках 1 i 2 до постанови № 106.
Розмір щомісячної грошової допомоги громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, визначено постановою № 836 i становить:
у зоні посиленого радіоекологічного контролю (IV зона) — 1,60 грн.; у зоні гарантованого (добровільного) відселення (III зона ) — 2,10 грн. Зазначені виплати працюючим громадянам здійснюються за місцем їх роботи, а непрацюючим пенсіонерам — органами, що виплачують пенсію.
Розмір щомісячної грошової допомоги громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення, визначено постановою № 836 i становить:
у зоні посиленого радіоекологічного контролю (IV зона) — 5,20 грн.; у зоні гарантованого (добровільного) відселення (III зона) — 10,50 грн. Зазначені виплати працюючим громадянам здійснюються за місцем їх роботи, а непрацюючим пенсіонерам — органами, що виплачують пенсію.

Консультують фахівці Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 12 / 2004