• Проведення робіт з рекультивації земельної ділянки

 

Відповідно до ст. 97 Земельного кодексу i ст. 24 Кодексу про надра підприємства, які провадять розвідувальні роботи, та користувачі надр зобов’язані за свій рахунок приводити земельні ділянки у попередній стан, тобто рекультивувати порушені в ході робіт землі в ту категорію угідь, з якої вони надавались. Чи повинні власники земельних ділянок, яким перераховано кошти на проведення рекультивації земель, нараховувати та сплачувати до бюджету ПДВ з цієї суми коштів?

 

Підприємства (установи, організації), які провадять розвідувальні роботи (на підставі відповідної угоди з власником землі), зобов’язані відшкодувати власникам землі та землекористувачам усі збитки, в тому числі неодержані доходи, а також за свій рахунок приводити займані земельні ділянки у попередній стан (ст. 97 Земельного кодексу).
Об’єктом оподаткування є операції платників податку з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України, в тому числі операції з оплати вартості послуг за договорами оренди (лізингу) та операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення кредиторської заборгованості заставодавця (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).
Пунктом 1.4 ст. 1 Закону № 168/97-ВР визначено, які саме операції слід вважати операціями з продажу товарів (робіт, послуг). Так, відповідно до цієї норми будь-які операції, що здійснюються за договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами та які передбачають передачу прав власності на такі товари або надання права на користування або розпорядження товарами, об’єктами власності за компенсацію або безоплатно, відносяться до операцій з продажу товарів (робіт, послуг).
Враховуючи те, що операція з відведення власником та надання в оренду земельної ділянки для проведення розвідувальних робіт підпадає під визначення операції з продажу послуг (надається право користування цією ділянкою), а також те, що згідно з нормами п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР базою оподаткування операцій з продажу товарів (робіт, послуг) є договірна (контрактна) вартість, до складу якої включаються будь-які суми коштів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв’язку з компенсацією вартості товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) таким платником податку, то така операція підлягає оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%, а базою оподаткування є визначена договірними сторонами сума, збільшена на суму відшкодування збитків, заподіяних підприємствами внаслідок проведення розвідувальних робіт, яка є компенсацією вартості такої наданої послуги незалежно від напрямів подальшого використання отриманих коштів (включаючи здійснення рекультивації таких земельних ділянок).

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 11 / 2004