• Комісійні послуги з торгівлі цінними паперами

 

Брокерська контора згідно з умовами договору комісії з підприємством (комітентом) купує для нього, емітовані третьою особою акції, за що отримує комісійну винагороду. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ сума отриманої комісійної винагороди?

 

Акції відносяться до цінних паперів (ст. 3 Закону № 1201-XII), а тому всі операції з ними є діяльністю з цінними паперами, яка регулюється Законами № 448/96-ВР та № 1201-XII.
Операції з купівлі цінних паперів на підставі договорів доручення чи комісії за рахунок своїх клієнтів підпадають під визначення операцій з торгівлі цінними паперами (ст. 4 Закону № 448/96-ВР) i відповідно до цієї норми Закону є професійним видом діяльності, яка повинна здійснюватися виключно на підставі спеціальних дозволів (ліцензій), що видаються в порядку, встановленому законодавством та за умови вступу хоча б до однієї саморегулюючої організації. Крім того, професійна діяльність на ринку цінних паперів повинна здійснюватися на підставі ліцензії (п. 57 ст. 9 Закону № 1775-III).
Отже, з урахуванням вищезазначеного, якщо брокерська контора — платник податку здійснює операції з купівлі акцій від імені та за рахунок комітента, то лише при дотриманні всіх вищезазначених вимог чинного законодавства з питань порядку здійснення діяльності на ринку цінних паперів такий платник може скористатися пільгою, встановленою пп. 3.2.7 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР, згідно з якою не є об’єктом оподаткування операції з надання комісійних (брокерських) та дилерських послуг з торгівлі або управління цінними паперами на ринку цінних паперів України, а також деривативами на фондових, валютних i товарних біржах, утворених у порядку, передбаченому відповідними законами.
При недотриманні вищевказаних вимог законодавства та/або здійсненні діяльності з торгівлі цінними паперами на позабіржовому ринку одержана сума комісійної винагороди повинна оподатковуватися ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 11 / 2004