Есть ли существенная разница между актом дарения на квартиру и документами о приватизации квартиры, и можно ли подарить лицу НЕПРИВАТИЗИРОВАННУЮ квартиру? В чем отличия приватизации от дарственной?

Безперечно між договором дарування і приватизацією є суттєва різниця. Вони настільки різні за своєю юридичною природою, що їх навіть важко порівнювати. Згідно з ст.1 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" приватизація державного житлового фонду (далі приватизація) - це відчуження квартир (будинків), кімнат у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, та належних до них господарських споруд і приміщень (підвалів, сараїв і т. ін.) державного житлового фонду на користь громадян України. До об'єктів приватизації належать квартири багатоквартирних будинків, одноквартирні будинки, кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів (далі - квартири (будинки), які використовуються громадянами на умовах найму З гідно з ст.7. згаданого Закону за громадянами, які не виявили бажання приватизувати займане ними житло, зберігається чинний порядок одержання і користування житлом на умовах найму. Цивільний Кодекс у ч.1 ст..759 зазначає за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Важливою особливістю цього договору є те, що наймач отримує майно лише у тимчасове користування, а не у власність, як це має місце за договорами купівлі-продажу, поставки, міни тощо. ).Тобто, права наймача по володінню, користуванню й розпорядженню майном, переданим у найм, порівняно з аналогічними правами власника значно обмежені як безпосередньо в законі, так і в договорі. На відміну від користування житлом на умовах найму згідно з ст..12 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" власник приватизованого житла має право розпорядитися квартирою (будинком) на свій розсуд: продати, подарувати, заповісти, здати в оренду, обміняти, закласти, укладати інші угоди, не заборонені законом. Порядок здійснення цих прав власником житла регулюється цивільним законодавством України. Стаття 717 Цивільного Кодексу визначає зміст договору дарування. Так за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Крім того договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Особливістю договору дарування є те, що подарувати можна лише річ, на яку є право власності. Отже, подарувати особі неприватизовану квартиру не можливо, так як вона перебуває у користуванні на умовах найму.

Бажаю успіхів, Федоров Сергій Евгенович, помічник народного депутата України Ющенко П.А. Тел: (057) 706-13-61 е-mail: advokat@lica.com

Юридическая Клиника, 2004-05-15