ПОДІЛ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ


Одноповерховий жилий будинок після приватизації знаходиться у спільній частковій власності. Він складається із двох квартир, що були приватизовані у різний час (одна квартира у 1998 р., інша — у 1999 р.), власники кожної квартири не є родичами. Одна квартира має більшу жилу площу, а, відповідно, і вартість. У більшій квартирі проживають два мешканці, у меншій — три.

Під індивідуальне житлове будівництво для обслуговування цього будинку виділено земельну ділянку у розмірі 0,15 га, і видані державні акти на право спільної сумісної власності усім власникам будинку у кількості п'яти осіб.

Між власниками виник спір про порядок користування земельною ділянкою: у яких долях необхідно ділити земельну ділянку?


Відповідно до Земельного кодексу від 25.10.2001 року № 2768-ІІІ, далі - ЗемК, (ст. 86) земельна ділянка може знаходитись у спільній власності з визначенням частки кожного з учасників спільної власності (спільна часткова власність) або без визначення часток учасників спільної власності (спільна сумісна власність).

У спільній сумісній власності перебувають земельні ділянки:

а) подружжя;

б) членів фермерського господарства, якщо інше не передбачено угодою між ними;

в) співвласників жилого будинку (ч. 2 ст. 89 ЗемК).

Володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою спільної сумісної власності здійснюється за договором або законом (ч. 3 ст. 89 ЗемК).

При цьому співвласники земельної ділянки, що перебуває у спільній сумісній власності, мають право на її поділ або на виділення з неї окремої частки. Поділ земельної ділянки, яка є у спільній сумісній власності, з виділенням частки співвласника, може бути здійснено за умови попереднього визначення розміру земельних часток, які є рівними, якщо інше не передбачено законом або не встановлено судом.

Таким чином, якщо сторони (власники різних частин будинку) не домовляться про інщий порядок користування земельною ділянкою, то користування відбувається у рівних долях.

Втім, при переході права власності на будівлю та споруду до кількох осіб право на земельну ділянку визначається пропорційно часткам осіб у вартості будівлі та споруди, якщо інше не передбачено у договорі відчуження будівлі і споруди (ч. 4 ст. 120 ЗемК).

Отже, питання про поділ земельної ділянки, щодо якої мешканці будинку отримали державний акт про право власності, на частки, може постати у зв'язку із продажем своєї частини власників однієї чи іншої квартири.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 5-11 червня 2004 р. № 23