НОРМАТИВНА СИЛА ЛИСТІВ


Чи мають листи Міністерства праці та соціальної політики, Державної податкової адміністрації та Пенсійного фонду України силу закону та розповсюджують свою дію на всіх громадян України?


Згідно з Положеннями про Міністерство праці та соціальної політики, Пенсійний фонд та Державну податкову адміністрацію, затвердженими указами Президента України відповідно № 1035/200 від 30 серпня 2000 року, № 121/2001 від 1 березня 2001 року та № 886/2000 від 13 липня 2000 року, всі вищевказані державні органи у своїй діяльності повинні керуватися Конституцією, законами та іншими нормативними актами України.

Згідно з ч.3 ст. 113 Конституції України Кабінет Міністрів як вищий орган виконавчої (а відповідно і підпорядковані міністерства і відомства) у своїй діяльності керується Конституцією і законами України та актами Президента.

Тобто будь-яка діяльність вказаних державних органів, у тому числі і видання нормативних актів повинна підпорядковуватись законам України, та, відповідно, виданий ними нормативний акт не може мати силу закону.

У вищевказаних положеннях передбачено, що:

Відповідно до ч. 2 ст. 6 Конституції України органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України.

Також слід мати на увазі, що відповідно до указів Президента № 503/97 від 10 червня 1997 року "Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності" та № 493/92 від 3 жовтня 1992 року "Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади " нормативні акти міністерств та відомств, які встановлюють права та обов'язки громадян, є чинними у випадку, якщо вони зареєстровані в Міністерстві юстиції та оприлюднені в офіційних друкованих виданнях.

Листи зазначених органів носять інформативний характер, роз'ясняють положення чинного законодавства та не мають силу нормативних актів, тобто не встановлюють права та обов'язки для громадян.

Сторінку підготував Олександр ВАНЖА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 17-23 липня 2004 р. № 29