Надання послуг неприбутковою організацією


Управління містобудування і архітектури є неприбутковою організацією і зареєстровано платником ПДВ. Від розповсюджувачів реклами за користування місцями, що знаходяться у комунальній власності, надходять кошти, які спрямовуються до Фонду містобудівного розвитку. Чи вважаються об'єктом оподаткування отримані кошти?

(Управління містобудування і архітектури Вінницької міської ради, м. Вінниця)


Об'єктом оподаткування є операції' платників податку з поставки товарів (робіт, послуг) на митній території України, в тому числі операції з оплати вартості послуг за договорами оренди (лізингу) та операції з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення кредиторської заборгованості заставодавця (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. З Закону № 168/97-ВР).

Під поставкою послуг розуміють будь-які операції цивільно-правового характеру з поставки послуг, надання права на користування або розпорядження товарами, у тому числі нематеріальними активами, а також з поставки будь-яких інших, ніж товари, об'єктів власності за компенсацію, а також операції з безоплатного надання послуг. Поставка послуг, зокрема, включає надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорів оренди (лізингу), поставка, ліцензування або інші способи передачі права на патент, авторське право, торговий знак, інші об'єкти права інтелектуальної, в тому числі промислової, власності (п. 1.4 ст. 1 Закону № 168/97-ВР).

Особа, зареєстрована платником ПДВ у порядку, передбаченому ст. 9 Закону № 168/97-ВР, має право на нарахування податку та складання податкових накладних. При цьому поставка товарів (робіт, послуг) здійснюється за договірними (контрактними) цінами з додатковим нарахуванням ПДВ.

Щодо наявності ознаки неприбутковості або спрямування використання отриманих коштів за надані послуги, то нагадаємо, що вказані ознаки не мають значення при нарахуванні ПДВ. Перелік операцій, поставка яких здійснюється без нарахування ПДВ, передбачено п. 3.2 ст. 3 «Операції, що не є об'єктом оподаткування» та ст. 5 «Операції, що звільнені від оподаткування» Закону № 168/97-ВР

Отже, оскільки надані послуги підпадають під об'єкт оподаткування ПДВ і їх не включено до операцій, які не є об'єктом оподаткування або звільнені від оподаткування, то вони підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20% бази оподаткування, визначеної згідно зі ст. 4 Закону № 168/97-ВР.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння директора Департаменту Анатолія БОГДАНА, заступника директора Департаменту - начальника правління ПДВ Людмили КОСМІНОЇ, заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування Людмили ПОНОМАРЕНКО.заступника начальника управління - начальника відділу координації відшкодувань ПДВ Сергія МЕРЕЖКИ та начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ Алли КОНОНОВОЇ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27/ 2004 (ЛИПЕНЬ)