Відчуження лісової ділянки


За рішенням держадміністрації та дозволу державного лісогосподарського об'єднання з лісового фонду держлісгоспу відчужено ділянку. Згідно з актом визначено суму збитків від вирощування та догляду за лісовими насадженнями на відчуженій ділянці. Суму коштів як відшкодування збитків внесено до каси держлісгоспу та зараховано в доходи. Чи потрібно нараховувати ПДВ на цю операцію?

(Макарівський держлісгосп, смт Макарів, Київсько обл.)


Об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з поставки товарів (робіт, послуг) на митній території України (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).

Відповідно до п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР база оподаткування операцій з поставки товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами) з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов'язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, що включаються в ціну товарів (робіт, послуг) згідно із законами України з питань оподаткування.

При цьому до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв'язку з компенсацією вартості товарів (робіт, послуг), поставлених таким платником податку.

Отже, компенсація збитків від вирощування і догляду за лісовими насадженнями на відчуженій ділянці включається до об'єкта оподаткування операцій з поставки, базою якого є договірна вартість, збільшена на суму компенсації збитків від вирощування і догляду за лісовими насадженнями.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння директора Департаменту Анатолія БОГДАНА, заступника директора Департаменту - начальника правління ПДВ Людмили КОСМІНОЇ, заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування Людмили ПОНОМАРЕНКО.заступника начальника управління - начальника відділу координації відшкодувань ПДВ Сергія МЕРЕЖКИ та начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ Алли КОНОНОВОЇ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27/ 2004 (ЛИПЕНЬ)