Поставка сільгосппродукції фізичним особам


Суб'єкт підприємництва - платник ПДВ здійснює операції з поставки як власної, так і придбаної сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки юридичним і фізичним особам. Якщо сільськогосподарську продукцію було придбано у фізичних осіб, то як оподатковуються ПДВ операції з її подальшої поставки у 2004 р. з урахуванням останніх змін? Чи можна відкоригувати нараховані у І півріччі 2004 р. податкові зобов'язання?


До 01.01.2004 р. діяла норма, згідно з якою у випадках, коли платник ПДВ здійснює операції з продажу особам, які не зареєстровані як платники ПДВ, сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, раніше придбаних (заготовлених) таким платником податку у фізичних осіб, які не є платниками цього податку, об'єктом оподаткування є торгова націнка (надбавка), встановлена таким платником податку.

Згідно із Законом № 1779-ІV цю норму було поновлено, а саме: п. 1 1.20 ст. 11 Закону № 168/97-ВР викладено в такій редакції: «До прийняття Податкового кодексу України у випадках, коли платник податку здійснює операції з поставки особам, які не зареєстровані як платники податку, сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, раніше придбаних (заготовлених) таким платником податку у фізичних осіб, які не є платниками цього податку, об'єктом оподаткування є торгова націнка (надбавка), встановлена таким платником податку».

Згідно з п. 2 Закону № 1779-ІV він набирає чинності з дня його опублікування і застосовується до операцій з продажу починаючи з першого звітного (податкового) періоду 2004 р.

Стосовно питання проведення коригування податкових зобов'язань, які були нараховані у І півріччі 2004 р., до бази оподаткування, визначеної згідно з п. 4.1 або п. 4.2 ст. 4 Закону № 168/97-ВР зазначимо таке.

Випадки, коли здійснюється перегляд сум податкових зобов'язань, передбачено п. 4.5 ст. 4 Закону № 168/97-ВР а саме: у разі зміни суми компенсації за поставку товарів (робіт, послуг); повернення проданих товарів; зміни права власності на такі товари продавцю; у зв'язку з визнанням боргу покупця безнадійним у порядку, визначеному законодавством України. При цьому продавець зменшує суму податкового зобов'язання на суму надмірно нарахованого податку, а покупець відповідно збільшує суму податкового зобов'язання на таку ж суму в період, протягом якого було зменшено суму компенсацій продавцю. У зворотному порядку відбувається перегляд сум податкових зобов'язань при збільшенні суми компенсації продавцю. Порядок, передбачений цим пунктом, не застосовується для перегляду цін за операціями, якщо хоч одна зі сторін такої операції не є платником ПДВ, за винятком операцій з перегляду цін, пов'язаних з виконанням гарантійних зобов'язань.

Отже, по операціях з поставки платниками ПДВ особам (які не зареєстровані платниками ПДВ) сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки (яку було раніше придбано (заготовлено) таким платником податку у фізичних осіб, що не є платниками ПДВ), здійснених у період з 01.01.2004 р. до 03.07.2004 р., податкові зобов'язання не коригуються.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння директора Департаменту Анатолія БОГДАНА, заступника директора Департаменту - начальника правління ПДВ Людмили КОСМІНОЇ, заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування Людмили ПОНОМАРЕНКО.заступника начальника управління - начальника відділу координації відшкодувань ПДВ Сергія МЕРЕЖКИ та начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ Алли КОНОНОВОЇ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27/ 2004 (ЛИПЕНЬ)