Поставка періодичних видань та книжок вітчизняного виробництва


З 1 липня 2004 р. Законом № 1801-IV поновлено пільговий режим оподаткування ПДВ операцій з поставки (передплати) і доставки періодичних видань друкованих ЗМІ та книжок вітчизняного виробництва, який діяв до 1 січня 2004 р. Чи підлягає перерахунку та поверненню сплачена передплатником сума ПДВ, якщо кошти за передплату газети з урахуванням ПДВ надійшли платнику податків у II кварталі 2004 р., а доставка газети здійснюватиметься у II півріччі 2004 р.?


Ні, не підлягає.

У разі якщо норми податкового законодавства змінюються, то до операції, яку розпочато, але не завершено на дату набрання чинності такими змінами, повинні застосовуватися ті правила оподаткування, що діяли на початок (дату першої події) такої операції.

Виходячи із зазначених правил, оскільки у II кварталі 2004 р. операції' з поставки (передплати) і доставки періодичних видань друкованих ЗМІ та книжок підлягали оподаткуванню ПДВ (на підставі п. 49 ст. 80 Закону № 1344-ІV яким зупинено пільговий режим оподаткування, встановлений пп. 5.1.2 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР), то вартість періодичного видання (газети), яку до 01.07.2004 р. було сплачено (перша подія операції) з урахуванням ПДВ, а періодичне видання доставлятиметься (друга подія операції) передплатнику протягом II півріччя 2004 р., звільненню від оподаткування та перерахунку не підлягатиме.

Звільняються від оподаткування ПДВ відповідно до Закону № 1801-IV (абзац дванадцятий п. 26 розділу І) лише ті операції з поставки (передплати) і доставки періодичних видань друкованих ЗМІ та книжок вітчизняного виробництва, які здійснюються (розпочинаються) платником починаючи з 01.07.2004 р. (дня опублікування цього Закону).

Слід зазначити, що у разі виникнення спірних питань, пов'язаних з оподаткуванням (чи звільненням від оподаткування) вищезазначених операцій, передплату яких на 2004 р. було здійснено до 01.01.2004 р., з метою недопущення подвійного оподаткування платникам пропонується керуватися роз'ясненнями, наданими листом №1423/7/11-1217.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння директора Департаменту Анатолія БОГДАНА, заступника директора Департаменту - начальника правління ПДВ Людмили КОСМІНОЇ, заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування Людмили ПОНОМАРЕНКО.заступника начальника управління - начальника відділу координації відшкодувань ПДВ Сергія МЕРЕЖКИ та начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ Алли КОНОНОВОЇ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27/ 2004 (ЛИПЕНЬ)