Спрямування платником податків коштів ні неправильний код бюджетної класифікації


Підприємство своєчасно перерахувало до бюджету податок на прибуток, проте кошти було повернуто на рахунок підприємства у зв'язку зі зміною коду бюджетної класифікації. Підприємство повторно перерахувало податок на прибуток за новими реквізитами. Чи правомірне в цьому випадку застосування органами державної податкової служби штрафної санкції згідно з пп. 17.1.1 п. 17.1 ст. 17 Закону № 2181-III, якщо кошти було зараховано за призначенням після закінчення встановлених строків сплати?

(СП «Варіація», м. Київ)


У п. 2.3 Інструкції № 22 зазначено, що відповідальність за правильність заповнення реквізитів розрахункового документа, у тому числі й кодів бюджетної класифікації, несе особа, яка оформила цей документ і подала його до обслуговуючого банку. Уразі якщо платник податків спрямував кошти на неналежний код бюджетної класифікації, тобто не на код, за яким повинні бути погашені податкові зобов'язання, кошти не надійдуть на відповідний рахунок, а отже, не буде погашено суму податкового зобов'язання такого платника.

У разі якщо узгоджену суму податкового зобов'язання не сплачено протягом граничних строків, визначених Законом № 2181-III, такий платник податків несе відповідальність у вигляді нарахування пені та штрафних санкцій згідно із пп. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 та пп. 17.1.7 п. 17.1 ст. 17 цього Закону відповідно до загального строку затримки.

Тобто якщо узгоджену суму податкового зобов'язання не погашено протягом граничних строків, встановлених Законом № 2181-III, внаслідок спрямування платником податків коштів на неправильний код бюджетної класифікації, до такого платника застосовуються штрафні санкції на загальних підставах.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ АДМІНІСТРУВАННЯ ОБЛІКОВИХ ПОКАЗНИКІВ ТА ЗВІТНОСТІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння директора Департаменту Валентини НІКОЛАЙЧЕНКО

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27/ 2004 (ЛИПЕНЬ)