Лікування та відпочинок дітей


Який порядок застосування у 2004 р. пільги щодо сплати ПДВ по операціях з продажу путівок на санаторно-курортне лікування та відпочинок дітей? Чи підлягає перерахунку вартість придбаної в червні поточного року путівки, якщо відпочинок дітей фактично відбувається в липні 2004 р.?


Згідно з пп. 5.1.9 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР звільняються від обкладання ПДВ операції з продажу путівок на санаторно-курортне лікування та відпочинок дітей у закладах за переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України.

У 2004 р. зазначена пільга застосовується з урахуванням обмежень, встановлених п. 49 ст. 80 Закону № 1344-IV, яким передбачено звільнення від оподаткування лише операцій з продажу путівок на санаторно-курортне лікування дітей у закладах за переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Перелік санаторно-курортних закладів, операції з продажу путівок до яких на санаторно-курортне лікування дітей в 2004 р. не підлягають обкладанню ПДВ, затверджено постановою № 701. У 2004 р. ця постанова застосовується замість постанови № 835.

Законом № 1801 -IV (абзац тринадцятий п. 26 розділу першого) до діючого порядку оподаткування зазначених операцій було внесено зміни, згідно з якими пільговий режим оподаткування операцій з продажу путівок на відпочинок дітей у літній період поновлюється з дня набрання чинності Законом № 1801 -IV, тобто з 01.07.2004 р., і діє до 01.09.2004 р.

Тобто, якщо покупець придбав (перша подія операції) путівку на відпочинок дітей у червні 2004 р. (тобто до поновлення зазначеної пільги Законом № 1801 -IV), а відпочинок фактично відбувається (друга подія операції) у липні 2004 р. (в умовах дії поновленої пільги), то вартість такої путівки повинна включати ПДВ і перерахунку не підлягатиме, оскільки таку операцію (перша подія) з продажу путівки здійснено продавцем в умовах дії Закону № 1344-ІV яким пільговий режим оподаткування таких операцій було тимчасово зупинено.

Яку ставку ПДВ (20% чи 0%) повинен застосовувати туроператор, здійснюючи операції з поставки нерезидентам путівок на санаторно-курортне лікування дітей у санаторно-курортних закладах України, що є складовою частиною туристичного продукту?
(м. Євпаторія)

Законом № 324/95-ВР визначено, що туристичний продукт — попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менше ніж дві такі послуги, що реалізується або пропонується для реалізації за визначеною ціною, до складу якого входять послуги перевезення, послуги розміщення та інші туристичні послуги, не пов'язані з перевезенням і розміщенням (послуги з організації відвідувань об'єктів культури, відпочинку та розваг, реалізації сувенірної продукції тощо).

Операції з поставки послуг з туризму на території України в разі їх поставки за межами України безпосередньо або при посередництві нерезидентів із застосуванням безготівкових розрахунків підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою ПДВ (ст. 6 Закону № 168/97-ВР).

Щодо оподаткування операцій з поставки нерезидентам путівок на санаторно-курортне лікування дітей, то Законом № 168/97-ВР передбачено окрему норму, згідно з якою операції з поставки нерезидентам путівок на санаторно-курортне лікування дітей у закладах за переліком, встановленим Кабінетом Міністрів України, оподатковуються за ставкою 20%.

Зважаючи на викладене, туроператор, здійснюючи операції з поставки путівок на санаторно-курортне лікування дітей нерезидентам, з метою оподаткування повинен застосовувати ставку ПДВ у розмірі 20%.

 

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння директора Департаменту Анатолія БОГДАНА заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ Людмили КОСМІНОЇ, заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування Департаменту Людмили ПОНОМАРЕНКО, заступника начальника управління — начальника відділу координації відшкодувань ПДВ Департаменту Сергія МЕРЕЖКИ та начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ Департаменту Алли КОНОНОВОЇ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 28 / 2004