Субсидії на житлово-комунальні послуги


Чи є об'єктом оподаткування субсидії які надходять як відшкодування частки несплаченої населенням вартості житлово-комунальних послуг?

(Міське житлово-комунальне підприємство, м. Вижниця, Чернівецька обл.)


Операції з поставки товарів (робіт, послуг) на митній території України є об'єктом оподаткування ПДВ (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. З Закону № 168/97-ВР).

База оподаткування операцій з поставки товарів (робіт, послуг) визначається виходячи з їх договірної вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами) (п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР). Оскільки плата за житлово-комунальні послуги на цей час підлягає державному регулюванню та реалізується за встановленими тарифами, то базою оподаткування таких послуг є встановлений тариф.

Чинним законодавством встановлено окремий порядок оплати вартості житлово-комунальних послуг. Для малозабезпечених верств населення та окремих його категорій (ветеранів війни, військовослужбовців та ін.) законодавчо передбачено можливість здійснювати оплату житлово-комунальних послуг за затвердженими тарифами, не в повному обсязі, а в зменшеному на розмір субсидій та/або дотацій, які відшкодовуються з відповідних місцевих бюджетів. Оплата вартості комунальних послуг, наданих населенню за тарифом, може здійснюватися в два етапи: оплата безпосередньо населенням та оплата за рахунок бюджетних субсидій, наданих у межах тарифу.

Оскільки частка плати за житлово-комунальні послуги в сукупному доході громадянина визначається виходячи із розміру тарифу, затвердженого з урахуванням ПДВ, то й розмір отриманої субсидії містить в собі ПДВ. Таким чином, ці кошти (субсидії) разом з коштами, сплаченими безпосередньо кожним одержувачем субсидії, включаються до об'єкта оподаткування, базою якого є тариф.

У разі відшкодування з місцевого бюджету частини тарифу, встановленого органами виконавчої влади, яку не сплачено населенням у зв'язку з отриманням будь-яких категорій пільг та субсидій щодо оплати житлово-комунальних послуг, такі відшкодування, як складові частини регульованого тарифу, включаються до об'єкта оподаткування, базою якого є тариф.

Крім бюджетних субсидій і дотацій для пільгових категорій населення житлово-комунальні підприємства отримують з бюджету дотації на покриття від'ємної різниці, яка склалася між витратами з надання комунальних послуг і доходами від їх продажу населенню за встановленими тарифами. Така бюджетна дотація підпадає під дію пп. 3.2.7 п. 3.2 ст. З Закону № 168/97-ВР і не є об'єктом оподаткування ПДВ. А тому бюджетні кошти, що надійшли у зв'язку з компенсацією вартості житлово-комунальних послуг понад встановлений місцевими органами виконавчої влади тариф, не є об'єктом оподаткування ПДВ. При цьому відповідно до норм підпунктів 7.4.1, 7.4.2, 7.4.3 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР платник податку, який здійснює операції з поставки товарів (робіт, послуг), звільнених від оподаткування або які не є об'єктом оподаткування згідно зі статтями 3 та 5 Закону № 168/97-ВР повинен суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва ■ (обігу) та основних фондів і нематеріальних активів, що підлягають амортизації, відносити, відповідно, до складу валових витрат виробництва (обігу) та на збільшення вартості основних фондів і нематеріальних активів і до податкового кредиту не включати.

У разі коли товари (роботи, послуги), виготовлені та/або придбані, частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково ні, до суми податкового кредиту включається та частка сплаченого (нарахованого) податку при їх виготовленні або придбанні, яка відповідає частці використання таких товарів (робіт, послуг) в оподатковуваних операціях звітного періоду.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння директора Департаменту Анатолія БОГДАНА заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ Людмили КОСМІНОЇ, заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування Департаменту Людмили ПОНОМАРЕНКО, заступника начальника управління — начальника відділу координації відшкодувань ПДВ Департаменту Сергія МЕРЕЖКИ та начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ Департаменту Алли КОНОНОВОЇ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 28 / 2004