Дотація на покриття витрат, пов'язаних з благоустроєм міста


Чи є об'єктом оподаткування ПДВ дотація, отримана з місцевого бюджету на покриття витрат на виконання робіт, пов'язаних з утриманням, благоустроєм міста?

(Міське житлово-комунальне підприємство, м. Вижниця, Чернівецька обл.)


Операції з поставки послуг, пов'язаних з утриманням, благоустроєм міста, є об'єктом оподаткування ПДВ (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. З Закону № 168/97-ВР). При цьому базою оподаткування є їх договірна (контрактна) вартість, до складу якої включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією такої вартості товарів, у тому числі і у вигляді бюджетних коштів (п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР).

Тобто дотації, про які йдеться в запитанні, є сумами, які перераховує міська рада на сплату вартості послуг, пов'язаних з утриманням, благоустроєм міста. Вони включаються до контрактної вартості виконаних послуг і, отже, є об'єктом оподаткування ПДВ.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння директора Департаменту Анатолія БОГДАНА заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ Людмили КОСМІНОЇ, заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування Департаменту Людмили ПОНОМАРЕНКО, заступника начальника управління — начальника відділу координації відшкодувань ПДВ Департаменту Сергія МЕРЕЖКИ та начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ Департаменту Алли КОНОНОВОЇ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 28 / 2004