Сільгосптоваровиробник не перерахував суму ПАВ на спецрахунок


Сільськогосподарський товаровиробник, який використовує спеціальний режим оподаткування, передбачений пунктами 11.21 та 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР, не перерахував на спеціальний рахунок суми ПДВ. Податкова інспекція застосовує до підприємства заходи примусового стягнення до бюджету сум, не перерахованих на спец-рахунок. У який термін належить перерахувати кошти на спецрахунок і чи є правомірним примусове стягнення цих коштів до бюджету?

(ТОВ АП «Кудашівка» с. Кудашівка, Нриничанський р-н, Дніпропетровсько обл.)


Терміни перерахування сум ПДВ з поточних рахунків сільськогосподарських товаровиробників на окремі спеціальні рахунки відповідно до постанов № 271 та № 805 прирівняно до термінів сплати ПДВ до бюджету.

При цьому постановою № 488 внесено доповнення до абзацу другою п. 4 Порядку, затвердженого постановою № 271. Суть доповнення полягає у тому, що суми ПДВ, які не перерахуються на окремі рахунки, вважаються такими, що використовуються не за цільовим призначенням і підлягають стягненню до державного бюджету в безспірному порядку.

Такі ж доповнення внесено постановою № 254.

Відповідно до пп. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону № 2181-III платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації, передбаченого пп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Зако-ну № 2181-III.

Таким чином, якщо сільськогосподарські товаровиробники, у яких звітний період дорівнює календарному місяцю, не перерахували до ЗО числа (включно) місяця, що настає за звітним, кошти (суми ПДВ) з поточних рахунків на спеціальні рахунки, ці неперераховані кошти вважаються такими, що використовуються не за цільовим призначенням і підлягають стягненню до державного бюджету в безспірному порядку. Сільськогосподарські товаровиробники, у яких звітний період дорівнює кварталу, перераховують кошти на спеціальні рахунки протягом 50 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного податкового кварталу.

Водночас, приймаючи рішення про використання не за цільовим призначенням сум ПДВ, які підлягають перерахуванню на спеціальні рахунки, і застосування заходів безспірного стягнення, орган державної податкової служби повинен брати до уваги повноту проведення розрахунків покупців з таким сільськогосподарським підприємством. Інформацію про такі розрахунки містить Довідка про цільове використання сум ПДВ сільськогосподарськими товаровиробниками, які скористалися режимами, визначеними пунктами 11.21 і 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР яка подається до органу податкової служби одночасно з декларацією з ПДВ.

Зазначений порядок застосовується як до діючих платників податку, так і до тих, які з будь-яких причин припиняють господарську діяльність, але не перерахували кошти на спеціальні рахунки.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння директора Департаменту Анатолія БОГДАНА заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ Людмили КОСМІНОЇ, заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування Департаменту Людмили ПОНОМАРЕНКО, заступника начальника управління — начальника відділу координації відшкодувань ПДВ Департаменту Сергія МЕРЕЖКИ та начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ Департаменту Алли КОНОНОВОЇ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 28 / 2004