СУМА ПЕРЕРАХУВАНЬ ДО ДЕРЖБУДЖЕТУ


Інститут (державної форми власності) здає в оренду нежитлові приміщення. При цьому Законом "Про Державний бюджет України на 2003 рік" передбачалося перерахування до Держбюджету 50 відсотків суми орендної плати бюджетних установ. А в регіональному відділенні Фонду державного майна України інституту запропонували перераховувати до держбюджету лише 30 відсотків. Яка сума має перераховуватися?


Вирішення зазначеного питання залежить від форми фінансування інституту.

Відповідно до ст. 2 Закону "Про Державний бюджет України на 2003 рік" від 26.12.2002 року № 380-ІV 50 відсотків плати за оренду іншого майна, що належить бюджетним установам, які утримуються за рахунок держбюджету, зараховуються до загального фонду Держбюджету України (крім військового майна і майна Національної академії наук України), а решта коштів від оренди майна (у тому числі плата за оренду військового майна і майна Національної академії наук України) відповідно до п. 16 ст. 10 зазначеного Закону — до спеціального фонду Держбюджету України.

Статтею 2 Бюджетного кодексу України визначено, що бюджетна установа — орган, установа чи організація, визначена Конституцією, а також установа чи організація, створена в установленому порядку органами державної влади, органами влади АРК або органами місцевого самоврядування, яка повністю утримується за рахунок відповідно держбюджету чи місцевих бюджетів. Бюджетні установи є неприбутковими.

Таким чином, якщо інститут належить до бюджетних установ, то 50 відсотків коштів орендної плати зараховуються до загального фонду Держбюджету і 50 відсотків коштів — до спеціального фонду Держбюджету. Якщо інститут знаходиться у підпорядкуванні Міноборони України або інших військових формувань, створених відповідно до законодавства України, чи Національної академії наук України, то плата за оренду такого майна у повному обсязі зараховується до спеціального фонду Держбюджету.

У разі, якщо інститут не в повному обсязі фінансується з бюджету і за ознаками, визначеними ст. 2 Бюджетного кодексу, не належить до бюджетних установ, то перерахування коштів до держбюджету за оренду майна здійснюється відповідно до п. 17 постанови № 786. Зазначеним пунктом передбачено, що у разі, коли орендодавцем майна є державне підприємство, організація, орендна плата за цілісний майновий комплекс структурного підрозділу підприємства, організації, нерухоме майно спрямовується: 70 відсотків — підприємству, організації; 30 відсотків — до держбюджету.

Підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 14-20 серпня 2004 р. № 33