ЛІЦЕНЗУВАННЯ ПОСТАЧАЛЬНИКІВ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ


Чи ліцензуються виробництво, передача та постачання електроенергії?


До ст. 9 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" від 01.06.2000 року № 1775-ІII не входить ліцензування діяльності з виробництва, передачі та постачання електроенергії, проте відповідно до ст. 2 цього Закону ліцензування у сфері електроенергетики здійснюється згідно із Законом, що регулює відносини у цій сфері.

Державне регулювання діяльності в електроенергетиці здійснюється відповідно до Закону України "Про електроенергетику" від 16.10.1997 року № 575/97-ВР, складовою якого є надання ліцензій на здійснення окремих видів діяльності в електроенергетиці.

Згідно із зазначеним Законом органом державного регулювання діяльності в електроенергетиці є Національна комісія регулювання електроенергетики України. До функцій цього органу входить видача суб'єктам підприємницької діяльності ліцензій на виробництво, передачу та постачання електроенергії та контроль за додержанням ліцензіатами умов та правил здійснення ліцензованої діяльності і застосування до них відповідних санкцій за їх порушення.

Спеціальний дозвіл (ліцензія) на здійснення діяльності з виробництва, передачі та постачання електричної енергії видається Національною комісією регулювання електроенергетики.

Ліцензія видається окремо на кожен вид діяльності відповідно до інструкції, умов і правил здійснення окремих видів діяльності, що затверджуються Національною комісією. Діяльність з виробництва електричної енергії суб'єктів господарювання без ліцензії дозволяється, якщо величина встановленої потужності чи відпуск електричної енергії менші' за показники, визначені в умовах і правилах здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії.

Підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 14-20 серпня 2004 р. № 33