Оперативний огляд

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ухвалила

Закон України від 29.06.2004 р. № 1905-ІV «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна»,

згідно з яким, зокрема, частину другу ст. 4 доповнено абзацом п'ятим такого змісту:«об'єкти державної власності, що мають загальнодержавне значення і не підлягають приватизації відповідно до частини другої статті 5 Закону України «Про приватизацію державного майна», а також об'єкти, включені до переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, затвердженого Законом України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», які випускають підакцизну продукцію».

Абзац другий частини першої ст. 6 викладено в такій редакції:

«Фізична особа, яка бажає укласти договір оренди державного майна з метою використання його для підприємницької діяльності, до укладення договору зобов'язана зареєструватись як суб'єкт підприємницької діяльності».

Закон набирає чинності з дня його опублікування (надруковано в газеті «Урядовий кур'єр» від 27.07.2004 р. № 139).

Закон України від 01.07.2004 р. № 1952-ІV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень».

Закон визначає правові, економічні, організаційні засади створення у складі державного земельного кадастру єдиної системи державної реєстрації речових прав на , земельні ділянки та інше нерухоме майно, обмежень цих прав. Закон спрямовано на забезпечення визнання та захисту державою речових прав на нерухомість, створення сприятливих умов для забезпечення розвитку ринкових відносин, активізації інвестиційної діяльності, збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів.

Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Закон України від 01.07.2004 р. № 1955-ІV«Про транспортно-експедиторську діяльність», згідно з яким транспортно-експедиторська діяльність - підприємницька діяльність із надання транспортно-експедиторських послуг з організації та забезпечення перевезень експортних, імпортних, транзитних або інших вантажів.

Транспортно-експедиторська діяльність здійснюється суб'єктами господарювання різних форм власності, які для виконання доручень клієнтів чи відповідно до технологій роботи можуть мати: склади, різні види транспортних засобів, контейнери, виробничі приміщення тощо.

Експедитори для виконання доручень клієнтів можуть укладати договори з перевізниками, портами, авіапід-приємствами, судноплавними компаніями тощо, які є резидентами або нерезидентами України.

Транспортно-експедиторську діяльність можуть здійснювати як спеціалізовані підприємства (організації), так і інші суб'єкти господарювання.

Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Закон України від 01.07.2004 р. № 1959-ІV«Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах»,

згідно з яким частину другу ст. 2 Закону України «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах» викладено в такій редакції:

«2. Сплата ввізного мита, податків та зборів (крім митних зборів) провадиться українським виконавцем шляхом видачі органу державної податкової служби за місцезнаходженням виконавця:

простого векселя із строком платежу, що дорівнює строку здійснення операції з давальницькою сировиною, крім давальницької сировини, зазначеної в абзаці третьому цієї частини, але не більш як 90 календарних днів з моменту оформлення вантажної митної декларації:

простого авальованого векселя — у разі ввезення цукру (код згідно з УКТ ЗЕД 1701), цукрових сиропів (коди згідно з УКТ ЗЕД 1702 90 99 90,2106 90 20 00 та 2106 90 59 00) та патоки (коди згідно з УКТ ЗЕД 1703 10 00 00 та 1703 90 00 00) із строком платежу, зазначеним в абзаці другому цієї частини. У разі непогашення векселедавцем у визначений строк такого векселя векселедержатель може опротестувати його в неплатежі згідно із законодавством та протягом одного робочого дня з моменту опротестування звернутися до банку, який здійснив аваль векселя, з вимогою про його оплату. Банк зобов'язаний не пізніше операційного дня, що настає за днем звернення векселедержателя, переказати йому зазначену у векселі суму.

Сума, зазначена у простому та простому авальованому векселі, визначається у валюті контракту на здійснення операцій з давальницькою сировиною».

Закон набирає чинності з дня його опублікування (надруковано в газеті «Урядовий кур'єр» від 23.07.2004 р. № 137).

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ

видало наказ від 07.07.2004 р. № 255 «Про затвердження Правил присвоєння категорій суб'єктам господарської діяльності, що надають фотопослуги населенню», зареєстрований в Мін'юсті України 26.07.2004 р. за № 923/9522.

Правила визначають умови присвоєння відповідних категорій суб'єктам господарської діяльності та їх структурним підрозділам, що надають фотопослуги (виконують роботи), незалежно від організаційно-правової форми та форми власності і разом з Положенням про порядок присвоєння категорій суб'єктам господарської діяльності, що надають побутові послуги населенню, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.95 р. № 674 (зі змінами та доповненнями), є обов'язковим нормативним документом для проведення зазначеної роботи.

У разі якщо суб'єкт господарської діяльності має у своєму складі кілька структурних підрозділів (фотоательє, фотолабораторії, приймальні пункти тощо), розташованих в окремих приміщеннях, атестація кожного підрозділу проводиться окремо.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 30/ 2004