Податковий кредит під час отримання попередньої оплати


У грудні 2003 р. згідно з договором підприємством здійснено попередню оплату в розмірі 20% вартості обладнання, решту оплати проведено в січні — лютому 2004 р. Обладнання поставлено підприємству в лютому 2004 р. Коли виникає право на податковий кредит за придбаним обладнанням?

(ЗАТ «Київінжбуд». м. Київ)


Дата виникнення права на податковий кредит за придбаними основними фондами визначається згідно з пп. 7.5.1 п. 7.5 ст. 7 Закону № 168/97-ВР тобто датою виникнення права платника податку на податковий кредит вважається дата здійснення першої з подій:

При цьому нагадуємо, що покупець до податкового кредиту звітного періоду має право віднести суми ПДВ, сплачені (нараховані) у вартості придбаного обладнання, в разі виконання таких умов:

Таким чином, зважаючи на те, що у вищезазначеному випадку першою з подій було фактичне списання коштів в оплату обладнання, право на податковий кредит у покупця, так само як і податкові зобов'язання у продавця, виникатиме в міру списання коштів, а саме — частково в грудні, січні та лютому, при дотриманні обома сторонами зазначених умов.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України: Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту, Людмили КОСМІНОЇ — заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ та Алли КОНОНОВОЇ - начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 30/ 2004