Податковий облік у комісіонера та комітента


Підприємство-комісіонер (резидент) відвантажило за кордон товари нерезиденту за договором купівлі-продажу. Отриману частину коштів від покупця-нерезидента підприємство-комісіонер перерахувало комітенту-резиденту (за вирахуванням комісійної винагороди). Суму комісійної винагороди було включено комісіонером за датою відвантаження до валових доходів, а ПДВ — до податкових зобов'язань. При цьому за датою відвантаження комітенту було виписано податкову накладну. Як відображаються в податковому обліку такі операції з ПДВ у комітента й у комісіонера?

(ПП «Белон», м. Красноперенопсьн. АР Крим)


Загальні положення податкового обліку ПДВ операцій з поставки товарів, які здійснюються у межах договорів комісії (консигнації), інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку (далі - комісіонера) здійснювати поставки товарів від імені та за дорученням іншої особи (далі — комітента) без передання права власності на такі товари, передбачено п. 4.7 ст. 4 Закону № 168/97-ВР Однак зазначене правило не поширюється на операції з вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України або з ввезення (пересилання) товарів на митну територію України в межах зазначених договорів, оподаткування яких регулюється відповідними нормами цього Закону (абзац четвертий п. 4.7 ст. 4 Закону № 168/97-ВР).

Вивезення за межі митної території України продукції із залученням комісіонера не впливає на порядок визначення податкових зобов'язань у комітента. Операції з поставки товарів, вивезених (експортованих) платником податку за межі митної території України, підлягають обкладанню ПДВ за нульовою ставкою, а відповідно до пп. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР товари вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межі митної території України в разі, якщо їх вивезення (експортування) засвідчене належно оформленою митною декларацією. Право на застосування нульової ставки ПДВ у цьому випадку має лише власник (комітент) експортної продукції за умови наявності підтвердження митного органу проте, що даний товар перетнув митну територію України (наявність оригіналу п'ятого основного аркуша «примірник для декларанта» ВМД з відповідним записом митного органу, засвідченого гербовою печаткою митного органу, передбаченого постановою № 243).

На послуги комісіонера, який залучається для продажу товарів на експорт, нульова ставка ПДВ не поширюється, й отримана комісійна винагорода за надані комітенту послуги підлягає оподаткуванню за ставкою 20%. Зазначений порядок передбачено п. 8.3 ст. 8 Закону № 168/97-ВР згідно з яким у разі, коли платник податку здійснює вивезення (експортування) товарів (робіт, послуг), отриманих від іншого платника податку на умовах комісії, консигнації, доручення або інших видів договорів, які не передбачають переходу права власності на такі товари (роботи, послуги) від такого іншого платника податку до експортера, право на отримання експортного відшкодування має такий інший платник податку. При цьому комісійна винагорода, отримана платником податку—експортером від такого іншого платника податку, включається до бази оподаткування цим податком за ставкою, визначеною п. 6.1 ст. 6 Закону № 168/97-ВР

Стосовно можливості отримання комісіонером права на податковий кредит за надані послуги з поставки товарів на експорт за договором комісії, то він має право включити лише нараховані (сплачені) суми ПДВ щодо фактично понесених витрат, пов'язаних із наданням таких послуг.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України: Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту, Людмили КОСМІНОЇ — заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ та Алли КОНОНОВОЇ - начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 30/ 2004