Скорочена назва покупця


Чи може бути визнана недійсною податкова накладна, якщо в графі «Покупець» використано скорочену назву суб'єкта господарювання?

(ТОВ «Мета», м. Донецьк)


Порядок заповнення податкової накладної затверджено наказом № 165.

Податкова накладна повинна містити:

Відсутність хоча б одного з цих реквізитів позбавляє покупця права на включення до податкового кредиту витрат зі сплати ПДВ на підставі такої накладної.

Це питання висвітлено в листі № 01-8/1271.

Щодо використання в податковій накладній скороченої назви підприємства, то слід враховувати таке.

Правовій охороні підлягає як повна, так і скорочена комерційна назва суб'єкта господарювання, якщо вона фактично використовується ним у господарському обігу, тобто і повна, і скорочена назви підприємства визнаються рівноцінними (п. 3 ст. 1 59 Господарського кодексу).

Закон № 168/97-ВР містить норму щодо зазначення в податковій накладній повної назви покупця (пп. 7.2.1 п. 7.2 ст. 7), але при цьому не наводить визначення цього терміна.

Виходячи з вищевикладеного, скорочена назва підприємства-покупця в податковій накладній не може бути підставою для відмови в праві такого підприємства на податковий кредит, якщо в податковій накладній реквізит «підприємство-покупець» наведено у скороченому вигляді, однак при цьому зазначено всі обов'язкові реквізити, передбачені порядком її заповнення (наказ № 165).

З урахуванням вимог вищезазначеного порядку заповнення податкових накладних, а також затвердженої форми бланка податкової накладної є правомірним для використання скороченої назви підприємства-покупця, те саме стосується і назви підприємства-продавця.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України: Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту, Людмили КОСМІНОЇ — заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ та Алли КОНОНОВОЇ - начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 30/ 2004