Податковий кредит за товарами, шо використовуються для сертифікації


Чи можна відносити до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені за товари, що використовуються для сертифікації придбаної продукції?


Податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку в звітному періоді у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації (пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).

Щодо витрат, пов'язаних з підтвердженням відповідності продукції, то пп. 5.2.15 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР передбачено, що суми витрат, пов'язаних з підтвердженням відповідності продукції, систем якості, систем управління якістю, систем управління довкіллям, персоналу встановленим вимогам відповідно до Закону № 2406-ІІІ. відносяться до складу валових витрат.

Таким чином, оскільки сума вартості товарів, використаних для сертифікації, відноситься до складу валових витрат, то суми ПДВ, сплачені при придбанні таких товарів, відноситимуться до складу податкового кредиту з ПДВ за умови здійснення платником податку діяльності, що підлягає обкладанню ПДВ за правилами, визначеними у ст. 7 Закону № 168/97-ВР.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України: Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту, Людмили КОСМІНОЇ — заступника директора Департаменту — начальника управління ПДВ та Алли КОНОНОВОЇ - начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 30/ 2004