Реалізація облігацій


Юридична особа — платник єдиного податку за ставкою 10% реалізував облігації нерезиденту України. На розрахунковий рахунок підприємства отримано відповідну суму коштів. Чи обкладаються єдиним податком такі кошти?

(Л. Шибаєва, м. Феодосія, АР Крим)


Згідно зі ст. 3. Указу № 727/98 суб'єкт підприємницької діяльності — юридична особа, який перейшов на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, самостійно обирає одну з таких ставок єдиного податку:

Об'єктом оподаткування для суб'єктів підприємницької діяльності — юридичних осіб, які сплачують єдиний податок, вважається сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг) (Указ № 727/98).

Статтею 1 Закону №2210-III та п. 1 наказу №255 надано визначення терміна «товар»: це будь-який предмет господарського обороту, в тому числі продукція, роботи, послуги, документи, що підтверджують зобов'язання та права (зокрема, цінні папери), а також продукт праці, який виробляють не для власного використання, а для продажу споживачам.

Щодо поняття «цінні папери», то ст. 1 Закону № 1201-XII визначено: цінні папери — це грошові документи, що засвідчують право володіння або відносини позики, визначають взаємовідносини між особою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або процентів, а також можливість передачі грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам.

Цінні папери можуть бути використані для здійснення розрахунків, а також як застава для забезпечення платежів і кредитів.

Відповідно до ст. 3 Закону № 1201-XII в Україні можуть випускатися такі види цінних паперів: акції, облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик, облігації місцевих позик, облігації підприємств, казначейські зобов'язання республіки, ощадні сертифікати, інвестиційні сертифікати, векселі, приватизаційні папери, заставні, іпотечні цінні папери.

Облігація - це цінний папір, що засвідчує внесення його власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного папера в передбачений у ньому строк з виплатою фіксованого процента (якщо інше не передбачено умовами випуску). Облігації всіх видів розповсюджуються серед підприємств і громадян на добровільних засадах (ст. 10 Закону № 1201-XII).

Кошти від розміщення (реалізації) облігацій підприємств спрямовуються на цілі, визначені при їх випуску (ст. 14 Закону № 1201-XII).

Оподаткування доходів по цінних паперах здійснюється згідно із законодавством України (ст. 31 Закону № 1201-ХІІ).

Враховуючи викладене, сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок підприємства за реалізовані облігації, обкладається єдиним податком.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України:

Анатолія БОГДАНА — директора Департаменту;
Наталії ХОЦЯНІВСЬКОЇ - заступника директора Департаменту — начальника управління податку на прибуток та податкових платежів та Віри ЦВЄТКОВОЇ - заступника начальника управління - начальника відділу спеціальних режимів оподаткування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № (серпень) 31 / 2004