Комісія за надання фінансового кредиту


Чи є об'єктом оподаткування ПДВ комісія за надання фінансового кредиту, що сплачується позичальником до банку та розраховується як відсоток від фіксованої суми наданого кредиту?


Не є об'єктом оподаткування ПДВ операції з: надання послуг з інкасації, розрахунково-касового обслуговування, залучення, розміщення та повернення грошових коштів за договорами позики, депозиту, вкладу, страхування або доручення: надання, управління і переуступки фінансових кредитів, кредитних гарантій і банківських поручительств особою, що надала такі кредити, гарантії або поручительства (пп. 3.2.5 п. 3.2 ст. З Закону № 168/97-ВР).

Згідно з п. 1.11 ст. 1 Закону № 168/97-ВР терміни «кредит» і «проценти» розуміють у значенні, визначеному Законом № 334/94-ВР

Пунктами 1.10 та 1.11 ст. 1 Закону № 334/94-ВР визначено, що кредит (у тому числі фінансовий) надається під процент, який є доходом, що сплачується позичальником на користь кредитора у вигляді плати за використання залучених на визначений строк коштів, отриманих у кредит. Проценти нараховуються у вигляді відсотків на основну суму заборгованості або фіксованих сум.

Таким чином, проценти, що нараховуються банком на основну суму або залишок (фіксовану суму) фінансового кредиту, наданого позичальнику, не є об'єктом оподаткування ПДВ.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:
Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту;
Юрія ЛАПШИНА — заступника директора Департаменту;
Людмили ПОНОМАРЕНКО — заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування;
Алли КОНОНОВОЇ — начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ та Галини РЯБЕНЧЕНКО - головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № (серпень) 31 / 2004