Податкові зобов'язання при будівництві споруди за власні кошти


З метою подальшого продажу будівельне підприємство за власні кошти будує будівлі та споруди. Відповідно до вимог наказу № 237/5 під час будівництва підприємство щомісячно складає довідки про вартість виконаних підрядних робіт за формою № КБ-3. Чи повинно підприємство під час будівництва нараховувати податкові зобов'язання з ПДВ із вартості виконаних робіт, зазначених у цих довідках?


Об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з поставки товарів (робіт, послуг) на митній території України, у тому числі операції з оплати вартості послуг за договорами оренди (лізингу) та операції з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення кредиторської заборгованості заставодавця (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).

Пунктом 1.4 ст. 1 Закону № 168/97-ВР визначено поняття операцій з поставки товарів. До них відносяться будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари або надання права на користування або розпорядження такими товарами за компенсацію або безоплатно.

Оскільки не відбувається передачі прав власності іншим особам під час такого будівництва, операції підприємства з будівництва будівель та споруд за рахунок власних коштів не підпадають під визначення операцій з поставки товарів (робіт, послуг), отже, вони не підлягають обкладанню ПДВ. Податкові зобов'язання виникатимуть у платника в момент поставки збудованих будівель і споруд за правилами, визначеними п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР

Водночас слід зазначити, що при придбанні товарів (робіт, послуг), вартість яких не було віднесено до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації, згідно з вимогами п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР платник податку втрачає право віднесення до складу податкового кредиту сплачених (нарахованих) сум ПДВ під час придбання таких товарів (робіт, послуг). Сплачені (нараховані) суми ПДВ під час придбання зазначених товарів (робіт, послуг) повинні відшкодовуватися за рахунок відповідних джерел, тобто власних коштів підприємства (пп. 7.4.4 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:
Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту;
Юрія ЛАПШИНА — заступника директора Департаменту;
Людмили ПОНОМАРЕНКО — заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування;
Алли КОНОНОВОЇ — начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ та Галини РЯБЕНЧЕНКО - головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № (серпень) 31 / 2004