Отримання матеріалів після розбирання тимчасових будівель


Організація на замовлення виконує будівельно-монтажні роботи, а саме: відповідно до проектних даних та кошторису споруджує тимчасові будівлі та конструкції, які після закінчення будівництва розбираються, внаслідок чого отримуються матеріали, що повинні передаватися замовнику. Але замовник відмовляється від прийому таких матеріалів і за актом приймання-передачі (ф. № КБ-2, ф. № КБ-3) передає їх зазначеній організації, а при здійсненні розрахунків за виконані будівельно-монтажні роботи не враховує їх вартість (зменшує суму до сплати). Чи повинен замовник нараховувати податкові зобов'язання та надавати податкову накладну при передачі зазначених матеріалів?


Об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з поставки товарів (робіт, послуг) на митній території України, у тому числі операції з оплати вартості послуг за договорами оренди (лізингу) та операції з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення кредиторської заборгованості заставодавця (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).

Операції з передачі матеріалів, які отримуються від розбирання конструкцій під час виконання будівельних робіт, підпадають під визначення операцій з поставки товарів (право власності на такі матеріали переходить до іншої юридичної особи, у цьому випадку — до підрядчика), таким чином, вони підлягають обкладанню ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20% і їх здійснення повинно оформлятися згідно з вимогами Закону № 168/97-ВР (відображення податкових зобов'язань у податковій декларації і виписування податкових накладних).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:
Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту;
Юрія ЛАПШИНА — заступника директора Департаменту;
Людмили ПОНОМАРЕНКО — заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування;
Алли КОНОНОВОЇ — начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ та Галини РЯБЕНЧЕНКО - головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № (серпень) 31 / 2004