Інкасація коштів


Чи звільняються від обкладання ПДВ операції з перевезення валютних цінностей та інкасації коштів?


Відповідно до пп. 3.2.5 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР операції з поставки послуг з інкасації не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Постановою № 520 встановлено, що інкасація — це збирання та доставка коштів до каси установи банку. Оскільки інкасація є єдиною та нероздільною операцією, що включає збирання і доставку, операція з перевезення валютних цінностей банками за дозволом Нацбанку України не є об'єктом оподаткування ПДВ.

У разі якщо платник податку здійснює операції з поставки товарів (робіт, послуг), звільнені від оподаткування або які не є об'єктом оподаткування згідно зі статтями 3 та 5 Закону № 168/97-ВР суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів і нематеріальних активів, що підлягають амортизації, відносяться відповідно до складу валових витрат виробництва (обігу) та на збільшення вартості основних фондів і нематеріальних активів і до податкового кредиту не включаються (пп. 7.4.2 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:
Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту;
Юрія ЛАПШИНА — заступника директора Департаменту;
Людмили ПОНОМАРЕНКО — заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування;
Алли КОНОНОВОЇ — начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ та Галини РЯБЕНЧЕНКО - головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № (серпень) 31 / 2004