Плата за перевитрати природного газу


За нераціональне використання природного газу встановлено плату за його перевитрати у двократному розмірі ціни газу. Чи підлягає обкладанню ПДВ ця плата?


Постановою № 699 затверджено розміри плати за газ, що тимчасово споживається на виробничі потреби понад встановлені середньодобові норми з дозволу газозбутових і газотранспортних організацій, а також у разі неефективного використання газу та інших паливно-енергетичних ресурсів підприємствами (електростанціями), та зазначено, що за перевитрати газу та інших паливно-енергетичних ресурсів внаслідок неефективного його використання, виявлені органами Держінспекції з енергозбереження, сплачується підвищена плата: споживач сплачує за річний обсяг перевитрат газу та інших паливно-енергетичних ресурсів у двократному розмірі встановленої на них ціни.

Тобто у разі отримання споживачем більшої кількості товару (зокрема, природного газу), ніж передбачено нормами споживання, плата за такий товар змінюється (збільшується вдвічі).

Об'єктом оподаткування ПДВ є операції з поставки товарів (робіт, послуг) на митній території України (пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР).

Базою оподаткування таких операцій є їх договірна (контрактна) вартість, визначена за вільними або регульованими цінами (тарифами) з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов'язкових платежів) за винятком ПДВ, що включаються до ціни товарів (робіт, послуг) згідно з законами України з питань оподаткування (п. 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР). До складу договірної (контрактної") вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів (робіт, послуг), поставлених таким платником податку.

Отже, плата за перевитрати природного газу внаслідок його нераціонального використання є об'єктом оподаткування ПДВ на загальних підставах.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:
Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту;
Юрія ЛАПШИНА — заступника директора Департаменту;
Людмили ПОНОМАРЕНКО — заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування;
Алли КОНОНОВОЇ — начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ та Галини РЯБЕНЧЕНКО - головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № (серпень) 31 / 2004