РОЗРАХУНОК ЗА РІШЕННЯМ СУДУ


Після звільнення з роботи за ст. 40 Кодексу законів про працю (скорочення штатів) підприємство не розрахувалось з працівниками, як це передбачено ст, 116 цього Кодексу. Суд ухвалив рішення виплатити борги, що склалися на час ухвалення судового рішення. Із звільненим робітником не розрахувались і Після судового рішення. Чи нараховуватимуть йому середній заробіток по день фактичного розрахунку, як це передбачено ст. 117 КЗпП, або це нарахування припиняється з дня винесення судового рішення?


Пунктом 20 постанови Пленуму Верховного Суду від 24.12.1999 року № 13 "Про практику застосування судами законодавства про оплату праці" передбачено, що, з'ясувавши під час розгляду справи про стягнення заробітної плати через затримання розрахунку в разі звільнення, що працівникові не було виплачено належні йому від підприємства, установи, організації суми в день звільнення, а коли ж він у цей день не був на роботі, — наступного дня після пред'явлення ним роботодавцеві вимог про розрахунок, суд на підставі ст. .117 КЗпП стягує на користь працівника середній заробіток за весь період затримання розрахунку, а в разі непроведення його до розгляду справи — по день постановлення рішення, якщо роботодавець не доведе відсутність в цьому своєї вини.

Сама по собі відсутність коштів у роботодавця не виключає його відповідальності.

Відповідно до ст. 231 Цивільного процесуального кодексу України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження, якщо воно не було оскаржено. У разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили після розгляду справи судом апеляційної інстанції. Після набрання рішенням законної сили сторони та інші особи, які брали участь у справі, а також їхні правонаступники не можуть знову заявляти в суді ті самі позовні вимоги, з тих самих підстав, а також оспорювати в іншому процесі встановлені судом факти й правовідносини.

Примусове виконання судових рішень в Україні відповідно до Закону "Про виконавче провадження" покладається на Державну виконавчу службу, що належить до системи органів Міністерства юстиції.

Підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 18-24 вересня 2004 р. № 38