Перевезення пасажирів у межах району


Який порядок обкладання ПДВ послуг з перевезення пасажирів міським та приміським транспортом і автомобільним транспортом у межах району?


Від обкладання ПДВ звільняються операції з надання послуг з перевезення пасажирів міським та приміським пасажирським транспортом і автомобільним транспортом у межах району, тарифи на які регулюються в установленому Законом порядку (пп. 5.1.13 п. 5.1 ст. 5 Закону № 168/97-ВР).

Тобто Законом № 168/97-ВР не передбачено пільг щодо оподаткування для зазначених послуг, якщо вартість цих послуг обчислюється не за регульованими тарифами, і оподаткування таких послуг з 01.10.97 р. (з моменту набрання чинності Законом № 168/97-ВР) повинно здійснюватися на загальних підставах.

Відповідно до п. 4 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України, згідно з яким Президенту України надано право протягом трьох років з моменту прийняття Конституції України видавати укази з економічних питань (у тому числі з питань оподаткування), Президентом України видано Указ № 857/98. яким частково скасовано діючу пільгу щодо оподаткування, передбачену Законом № 168/97-ВР зокрема виключено з числа пільг операції з надання послуг з перевезення пасажирів приміським пасажирським транспортом та автомобільним транспортом у межах району.

Отже, операції з надання послуг з перевезення пасажирів приміським пасажирським транспортом та автомобільним транспортом у межах району підлягають обкладанню ПДВ на загальних підставах незалежно від того, чи регулюються тарифи на такі перевезення.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:

Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту;

Юрія ЛАПШИНА — заступника директора Департаменту;

Сергія МЕРЕЖКИ — заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу координації відшкодувань ПДВ та Алли КОНОНОВОЇ - начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36/2004