Ввезення літака на умовах оперативної оренди


Чи дозволяється в оплату ПДВ здійснити видачу податкового векселя при митному оформленні літака, що ввозиться на умовах оперативної оренди?


Платники ПДВ при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України можуть за власним бажанням надавати органам митного контролю простий вексель на суму податкового зобов'язання (далі — податковий вексель), один примірник якого залишається в органі митного контролю, другий надсилається органом митного контролю на адресу органу державної податкової служби за місцем реєстрації платника податку, а третій надається платнику податку (п. 1 1.5 ст. 11 Закону № 168/97-ВР).

Сума, зазначена у податковому векселі, включається до суми податкових зобов'язань платника податку у податковому періоді, на який припадає тридцятий календарний день з дня надання такого векселя органу митного контролю. При цьому податковий вексель вважається погашеним, а сума податку, визначеного у векселі, окремо до бюджету не сплачується та враховується у розрахунках податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, в якому вексель погашено. Кабінет Міністрів України має право визначити більш тривалі строки погашення податкового векселя для окремих видів діяльності, які мають сезонний характер або здійснюються з використанням довгострокових договорів.

Розпорядженням № 140-р Держмитслужбі України дозволено здійснювати митне оформлення літаків та авіаційного майна до них, які ввозяться на митну територію України виключно вітчизняними авіакомпаніями для власних потреб на умовах оперативної оренди (лізингу), відповідно до режиму тимчасового ввезення і під зобов'язання про зворотне вивезення з наданням податкового векселя на суму ПДВ з терміном погашення 360 днів, але не пізніше ніж 31 грудня відповідного року.

Із введенням у дію з 01.01.2004 р. нового Митного кодексу та внесенням змін до порядку застосування митних режимів при ввезенні товарів на митну територію України Кабінет Міністрів України з метою забезпечення діяльності авіакомпаній продовжив дію розпорядження № 140-р.

Порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів затверджено постановою № 1104.

Пунктом 4 зазначеного Порядку встановлено ряд умов, виконання яких надає платникам ПДВ право видати податковий вексель в оплату ПДВ при розмитненні товарів і предметів, ввезених (пересланих) на митну територію України, однією з яких є вимога щодо наявності у платника податку права на відшкодування ПДВ з бюджету за результатами попереднього звітного періоду, тобто суми ПДВ, задекларованої до відшкодування з бюджету таким платником податку. Результатами перевірок таке право платника або підтверджується, або визнається неправомірним включення сум податку до складу податкового кредиту чи заниження ним сум податкових зобов'язань.

Органом податкової служби за місцем реєстрації платника податку надається Довідка про стан експортного (бюджетного) відшкодування з ПДВ (типову форму Довідки визначено листом № 9060/7/1 5-0115). До Довідки має включатися сума ПДВ, зазначена платником у податковій звітності й відображена в картці особового рахунку, незалежно від того, чи було проведено перевірку цієї суми.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:

Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту;

Юрія ЛАПШИНА — заступника директора Департаменту;

Сергія МЕРЕЖКИ — заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу координації відшкодувань ПДВ та Алли КОНОНОВОЇ - начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36/2004