Вирощування насіння підрядчиком


Агрофірма — платник фіксованого сільськогосподарського податку як замовник укладає договір підряду на вирощування насіння цукрового буряку з іншими сільськогосподарськими підприємствами — підрядчиками, згідно з яким замовник передає підрядчику насіння, добрива, засоби захисту рослин, інші матеріальні ресурси, а також кошти для забезпечення технології вирощування насіння, що здійснюється власними силами, технікою підрядчика. Чи є вирощене насіння власною продукцією замовника? В яку декларацію з ПДВ слід включати податкові зобов'язання, нараховані замовником від операції з поставки вирощеного насіння?

(СТОВ Агрофірма «Днепр». АР Крим)


Відповідно до п. 1 1.29 ст. 1 1 Закону № 168/97-ВР до 01.01.2004 р. зупинено дію п. 7.7 ст. 7, пунктів 10.1 і 10.2 ст. 10 цього Закону в частині сплати до бюджету ПДВ щодо операцій з поставки товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, за винятком операцій з поставки переробним підприємствам молока та м'яса живою вагою, що здійснюються сільськогосподарськими товаровиробниками незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, в яких сума, одержана від поставки сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, становить не менше 50% загальної суми валового доходу підприємства.

Для новостворених сільськогосподарських товаровиробників різних форм власності питома вага сільськогосподарської продукції в загальній сумі валового доходу підприємства в поточному році визначається за даними звітного періоду.

Зазначені кошти залишаються в розпорядженні сільськогосподарських товаровиробників і використовуються ними на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення. У разі нецільового використання акумульованих коштів вони стягуються до Держбюджету України в безспірному порядку.

Порядок акумуляції та використання зазначених коштів визначено Кабінетом Міністрів України.

Законом № 1352-IV дію п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР продовжено до 01.01.2005 р.

Термін «сільськогосподарський товаровиробник» визначено Законом № 1929-IV.

Щодо насіння, яке замовник передає підрядчику для вирощування, то залежно від укладеного договору таке насіння може залишатися у власності замовника, якщо замовник виростив насіння не власними силами, і таке насіння не є продукцією власного виробництва підприємства-замовника.

Враховуючи зазначене, операція з поставки насіння, вирощеного не його власником, відображається у загальній декларації з ПДВ, форму та порядок заповнення якої затверджено наказом № 166. з нарахуванням податкових зобов'язань за ставкою 20%.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:

Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту;

Юрія ЛАПШИНА — заступника директора Департаменту;

Сергія МЕРЕЖКИ — заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу координації відшкодувань ПДВ та Алли КОНОНОВОЇ - начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36/2004