Придбання техніки сільгоспвиробником


Підприємство є платником фіксованого сільськогосподарського податку. За рахунок кредитних коштів підприємством придбано сільськогосподарську техніку, суму ПДВ за якою віднесено до податкового кредиту та відображено у пільговій декларації № 2. Чи дозволяється відобразити зазначену операцію з придбання в загальній декларації та відшкодувати суму податкового кредиту?

(ТОВ «Рассвет 2002». Старобешівський р-н, Донецька обл.)


З метою підтримки сільськогосподарських товаровиробників Законом № 1352-ІV дію пунктів 11.21 і 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР продовжено до 01.01.2005 р.

Згідно із Законом № 1929-IV під терміном «сільськогосподарський товаровиробник» слід розуміти фізичну або юридичну особу незалежно від форми власності та господарювання, в якої валовий дохід, отриманий від операцій з реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за наявності сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень тощо) та/або поголів'я сільськогосподарських тварин у власності, користуванні, в тому числі й на умовах оренди, за попередній звітний (податковий) рік перевищує 75% загальної суми валового доходу. Це обмеження не поширюється на осіб, які ведуть особисте селянське господарство.

У разі якщо сільськогосподарським товаровиробником придбано сільськогосподарську техніку з метою її цільового використання, то залежно від напряму використання цієї техніки, а саме для операцій, що підпадають під дію п. 11.21 ст. 11 або п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-BР суму ПДВ, сплаченого при придбанні такої сільськогосподарської техніки, відображають у декларації, затвердженій наказом № 499, в якій відображаються операції за відповідним спеціальним режимом оподаткування.

Отже, якщо придбана сільськогосподарська техніка використовуватиметься для операцій, що підпадають під дію п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР. то ПДВ. сплачений при придбанні техніки, відображається у розділі II «Податковий кредит» скороченої декларації з ПДВ і до загальної декларації з ПДВ ці суми податку не включаються.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:

Анатолія БОГДАНА - директора Департаменту;

Юрія ЛАПШИНА — заступника директора Департаменту;

Сергія МЕРЕЖКИ — заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу координації відшкодувань ПДВ та Алли КОНОНОВОЇ - начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36/2004