Нашу сім 'ю евакуювали із 30-кілометровоїзони ЧАЕС у 1986р. У 2003р. старшій доньці виповнилося 19 років. Чи поширюється на неї право щодо пільгової оплати спожитої електроенергії?

Т.Андрійченко, м. Бровари Київської обл.


Відповідь.

Згідно з Правилами користування електричною енергією для населення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.99 р. №1357, якщо кілька членів однієї сім'ї, котрі живуть разом, мають право на пільги з оплати спожитої електроенергії, пільга надається лише одному з членів сім'ї.

Згідно із Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" постраждалим категорій 1 і 2 установлено 50% знижку з оплати спожитої електроенергії в межах норм споживання.

Норми споживання електроенергії для споживачів, які мають пільги щодо її оплати (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.96 р. №879), на сім'ю з однієї — двох осіб становлять 75 кВт-год (100 — для будинків з електроплитами) на місяць і додатково 15 (25) кВт-год на кожного іншого члена сім'ї.

Питання, хто належить до членів сім'ї пільговика в разі надання пільг, регламентується законами України про державний бюджет України на відповідний рік.

Зокрема, за ст.79 Закону "Про Державний бюджет України на 2004 рік" до членів сім'ї пільговика в разі надання пільг належать: дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства І та II груп аби інвалідами І групи; особа, яка живе разом з інвалідом війни І групи та доглядає за ним за умови, що інвалід війни не перебуває в шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою та піклуванням громадянина, котрий має право на пільги і живе разом з ним.

До певного часу всі члени сім'ї пільговика, які живуть разом з ним, мали право на додаткові 15 (25) кВт-год електроенергії на місяць за пільговим тарифом. Починаючи з 2000 р., коло членів сім'ї пільговика в разі надання пільг обмежується в законах України про державний бюджет України на відповідний рік. Отже, громадяни, які мають самостійну пільгу, живуть разом з пільговиком, але не належать до членів його сім'ї згідно з визначенням у законі України про державний бюджет України, фактично втратили своє право на реалізацію пільги з оплати спожитої електроенергії.

З метою врегулювання цього питання Мінпаливенерго України розробило проект постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1996 року №879", в якому додаткові 15 (25) кВтгод електроенергії за пільговим тарифом пропонується надавати особам, які не належать до членів сім'ї пільговика, але мають самостійне право на пільгу з оплати спожитої електроенергії, а також надіслало листи до Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства фінансів України для передбачення видатків на зазначені цілі на наступні бюджетні роки.

Проект постанови Кабінету Міністрів "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1996 року №879" знаходиться на погодженні зацікавлених міністерств і відомств в установленому порядку.

Мїністерство палива та єнергетики України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 41 листопад 2004 р.