Згідно із Законом України "Про статус ветеранів ш військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист" ветерани військової служби та члени їхніх сімей мають право на безоплатне отримання займаного ними житлового приміщення незалежно від розміру його загальної площі в будинках державного житлового фонду. Коли я звернувся в бюро технічної інвентаризації, щоб приватизувати квартиру, мені відповіли, що за всю документацію на приватизацію потрібно платити. Як має бути за законом?

С.Ільків, м.Івано-Франківськ

Відповідь.

Законом України "Про приватизацію державного житлового фонду" встановлено, що незалежно від розміру загальної площі безоплатно передаються у власність громадян займані ними однокімнатні квартири; квартири (будинки), одержані в разі знесення або відселення всіх сімей з будинків (частин будинків), що належали їм за правом власності, якщо колишні власники не одержали за ці будинки (частини будинків) грошової компенсації; квартири (будинки), в яких живуть громадяни, котрим установлено цю пільгу Законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"; квартири (будинки), в яких живуть громадяни, удостоєні звання Героя Радянського Союзу, Героя Соціалістичної Праці, нагороджені орденом Слави трьох ступенів, ветерани Великої Вітчизняної війни, воїни-інтернаціоналісти, інваліди І і II груп, інваліди з дитинства, ветерани праці, котрі пропрацювали не менш як 25 років — жінки, 30 — чоловіки, ветерани Збройнй* сил та репресовані особи, реабілітовані згідно із Законом України "Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні"; квартири (будинки), в яких живуть сім'ї загиблих під час виконання державних і громадських обов'язків та на виробництві; квартири (будинки), в яких живуть військовослужбовці, котрим установлено пільгу Законом "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей"; квартири (будинки), в яких живуть багатодітні сім'ї (сім'ї, котрі мають трьох і більше неповнолітніх дітей).

Державний житловий фонд приватизують уповноважені на це органи, створені місцевою державною адміністрацією, та органи місцевого самоврядування, державні підприємства, організації, установи, в повному господарському віданні або оперативному управлінні яких перебуває державний житловий фонд.

Займані квартири (будинки) передають у спільну сумісну або часткову власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім'ї, які постійно живуть у квартирі (будинку), в тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, з обов'язковим визначенням уповноваженого власника квартири (будинку).

Квартири (будинки) у власність громадян передають на підставі рішень відповідних органів приватизації, що ухвалюються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина. Підготовку та оформлення документів про передавання у власність громадян квартир (будинків) може бути покладено на спеціально створювані органи приватизації (агентства, бюро, інші підприємства).

Згідно з установленим порядком передавання квартир (будинків) у власність громадян (з доплатою, безоплатно чи з компенсацією) оформлюється свідоцтво про право власності на квартиру (будинок), яке реєструється в органах приватизації і не потребує нотаріального посвідчення.

Органи, що приватизують державний житловий фонд, мають право оформляти і реєструвати документи про право власності на квартиру (будинок). Це засвідчується ліцензією, що видається в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Вартість послуг за оформлення документів на право власності на квартири (будинки) оплачується громадянами за розцінками, встановленими місцевими органами державної виконавчої влади. Отже, навіть за безоплатного передавання квартир державного житлового фонду у власність громадян потрібно оплатити вартість послуг за оформлення документів на право власності на квартиру.

В.ФРОЛЕНКО, консультант

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 41 листопад 2004 р.