Вартість оренди житлового приміщення для проживання

працівників


Між банком та фізичною особою — іноземним громадянином укладено трудовий договір, однією з умов якого є зобов'язання працедавця забезпечити цього працівника житлом, у зв'язку з чим банком укладено договір оренди житлового приміщення. Чи може банк включити суму витрат на оренду житлового приміщення для проживання такого працівника до складу валових витрат згідно з пп. 5.6.1 п. 5.6 cm. 5 Закону № 334/9А-ВР?


Перелік витрат, які включаються до валових витрат платника податку, визначено ст. 5 Закону № 334/9А-ВР.

Відповідно до пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР до складу валових витрат платника податку включаються суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв'язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) і охороною праці, у тому числі витрати з придбання електричної енергії (включаючи реактивну), з урахуванням обмежень, установлених пунктами 5.3 — 5.8 цієї статті.

Підпунктом 5.6.1 п. 5.6 ст. 5 Закону № 334/94-ВР передбачено, що з урахуванням норм п. 5.3 цієї статті до складу валових витрат платника податку належать витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку (далі — працівники), які включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати й інших видів заохочень і виплат, виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, від-шкодувань вартості товарів (робіт, послуг), витрати на виплату авторських винагород і виплат за виконання робіт (послуг) згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-які інші виплати в грошовій або натуральній формі, встановлені за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами закону, що регулює питання оподаткування доходів фізичних осіб (законодавства, що встановлює правила обкладання прибутковим податком з громадян)).

Згідно з пп. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону № 334/94-ВР не включаються до складу валових витрат платника податку витрати на потреби, не пов'язані з веденням господарської діяльності, зокрема фінансування особистих потреб фізичних осіб, за винятком виплат, передбачених пунктами 5.6 і 5.7 цієї статті.

Виходячи з викладеного, оскільки до валових витрат платника податку можуть бути віднесені витрати, безпосередньо пов'язані з веденням господарської діяльності — підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) та охороною праці, витрати у вигляді вартості оренди житлового приміщення для проживання працівників до валових витрат банку не включаються.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:

Наталії ХОЦЯНІВСЬКОІ — заступника директора Департаменту — начальника управління податку на прибуток та податкових платежів, Раїси БОЛІЛОЇ — начальника відділу оподаткування фінансових установ, підприємств з іноземними інвестиціями управління податку на прибуток та податкових платежів та Людмили МАКАРКІНОЇ - головного державного податкового ревізора-інспектора управління податку на прибуток та податкових платежів

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40/ 2004