Ввезення обладнання за договором фінансового лізингу


Товариство ввезло на митну територію України обладнання за договором фінансового лізингу, сплатило всі митні збори й податкові платежі. На яку дату товариство має право на податковий кредит з ПДВ?


Порядок формування податкового кредиту з ПДВ регламентується пунктами 7.4 і 7.5 ст. 7 Закону № 168/97-ВР а саме: податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації. Суми ПДВ, сплачені (нараховані) платником податку у звітному періоді у зв'язку з придбанням (спорудженням) основних фондів, що підлягають амортизації, включаються до складу податкового кредиту такого звітного періоду незалежно від строків введення в експлуатацію основних фондів, а також від того, чи мав платник податку оподатковувані обороти протягом такого звітного періоду.

Датою виникнення права орендаря (лізингоотри-мувача) на збільшення податкового кредиту для операцій фінансової оренди (лізингу) є дата фактичного отримання об'єкта фінансового лізингу таким орендарем (пп. 7.5.3 п. 7.5 ст. 7 цього Закону).

Згідно з пп. 7.5.2 п. 7.5 ст. 7 Закону № 168/97-ВР для операцій з ввезення (пересилання) товарів (робіт, послуг) датою виникнення права на збільшення податкового кредиту є дата сплати податку щодо податкових зобов'язань згідно з пп. 7.3.6 п. 7. З цієї статті.

Не дозволяється включення до податкового кредиту будь-яких витрат зі сплати податку, не підтверджених податковими накладними чи митними деклараціями, а при імпорті робіт (послуг) — актом прийняття робіт (послуг) чи банківським документом, що засвідчує перерахування коштів в оплату вартості таких робіт, послуг (пп. 7.4.5 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).

Враховуючи зазначене, за умови, що товариство зареєстровано як платник ПДВ, право на податковий кредит щодо ввезеного на митну територію України об'єкта фінансового лізингу виникає на дату фактичного отримання об'єкта фінансового лізингу за умови підтвердження витрат зі сплати ПДВ належним чином оформленою ввізною митною декларацією.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України:

Алли КОНОНОВОЇ - начальника відділу розгляду звернень управління ПДВ та Галини РЯБЕНЧЕНКО - головного державного податкового ревізора-інспектора відділу розгляду звернень управління ПДВ

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40/ 2004