Повернення товару нерезиденту


Згідно з укладеним договором резидент здійснив 100% попередньої оплати за товар. Після отримання товару від нерезидента та сплати податків було виявлено брак і всю партію повернуто нерезиденту. Попередню оплату нерезидент повернув повністю. Чи може резидент повернути раніше сплачену ним при імпорті цих товарів до бюджету суму ПДВ або зарахувати її в рахунок наступних платежів?


(Приватне підприємство «Торговельна фірма «Ольга і К°») Насамперед слід зазначити, що контроль за справлянням і перерахуванням ПДВ до бюджету під час ввезення (пересилання) товарів на митну територію України здійснюють митні органи в порядку, узгодженому з центральним органом Державної податкової служби України (п. 10.2 а. 10 Закону № 168/97-ВР). Щодо проведення перерахунку податкових зобов'язань з ПДВ, нарахованого (сплаченого) при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України у разі повернення резидентом нерезиденту бракованого товару шляхом вивезення за межі митної території України, то Законом № 168/97-ВР такого порядку не передбачено.

Слід звернути увагу на те, що згідно з п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР платник податку має право віднести суми ПДВ, сплачені при ввезенні товарів на митну територію України, до складу податкового кредиту при виконанні зазначених у цьому пункті вимог. При цьому датою виникнення права платника податку на податковий кредит для операцій із ввезення (пересилання) товарів (робіт, послуг) вважається дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згідно з пп. 7.3.6 п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-BР а саме: дата оформлення ввізної митної декларації із зазначенням у ній суми податку, що підлягає сплаті. (пп. 7.5.2 п. 7.5 ст. 7 Закону № 168/97-ВР).

Водночас при поверненні нерезидентом перерахованих коштів та всієї партії товару резидент здійснює відповідні коригування валових витрат та зменшує раніше віднесені до податкового кредиту суми податку.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України: Анатолія БОГДАНА — директора Департаменту, Людмили КОСМІНОЇ - заступника директора Департаменту- начальника управління ПДВ та Людмили ПОНОМАРЕНКО - заступника начальника управління ПДВ — начальника відділу особливих режимів оподаткування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 42 / 2004